Oldtimers overspoelen Lauwe tijdens Golden Classics Festival

Ronkende motoren, retro-kledij en een roze Cadillac: vorig weekend stond Lauwe volledig in het teken van lang vervlogen tijdens tijdens het Golden Classics Festival.

© CLL

De organisatie had het groots aangepakt, een aanpak die (mede dankzij de stralende zon) zijn vruchten afwierp. Bijna 200 classic cars kwamen naar het centrum van Lauwe afgezakt om er deel te nemen in het grootste retro-evenement van de regio. “We wilden verder gaan dan alleen maar auto’s”, klinkt het bij een trotse voorzitter Carl Braem. “Het volledige centrum werd omgebouwd om zowel autoliefhebbers als wandelaars en voorbijgangers te kunnen plezieren. Er was een petanquebaan, er waren kapsters en een barbier, er was een thé dansant en er was zelfs een heuse foodcorner. Je kan het bekijken als een swingend en vooral gratis festival.” Tijdens het stralende weekend was het vaak op de koppen lopen in de centrumstraten. Ook de terrasjes zaten afgeladen vol.

Hoewel het Golden Classics Festival zich richt op iedereen, waren het vooral de ontelbare wagens die er de show stalen. De organisatie kon ook enkele exclusieve modellen strikken.

https://www.youtube.com/watch?v=8DWFPZgOGG0

Ronny Cardon, compleet met passende outfit, poseert als een rasechte professional naast zijn racewagen. “Dit is een Westfield Super7, er rijden er maar 13 rond in België“, klinkt het enthousiast. “Ik ben hem speciaal in Nederland gaan halen, want hier was die voor aankoop niet te vinden. Het zijn wagens die in 1990 werden gebouwd en het is en blijft toch een pareltje.” De Westfield van Ronny ziet er klein uit, maar heeft blijkbaar heel wat potentieel onder de motorkap. “De Westfield heeft 170 pk voor alles samen een gewicht van 600 kg, ik moet je niet vertellen dat deze auto Porsches eet als ontbijt. Hij kleeft aan de weg en op gebied van acceleratie en wegligging kent hij geen gelijke.”

Een andere eyecatcher was de gigantische roze Cadillac van Yvan Pottie. “Hij dateert van 1970 en kwam in het roze toen ik hem aankocht, ik heb hem dan meteen ook maar roze gelaten”, klinkt het. De Cadillac is, samen met Yvan, een graag geziene gast op oldtimerevents. “Binnenkort trek ik naar Deerlijk met mijn wagen en de weken erop zijn er her en der nog feesten waar ik heen moet. Van zodra de zon er is, zijn ook wij van de partij.

Oldtimers overspoelen Lauwe tijdens Golden Classics Festival
© CLL

Een bijzondere deelnemer was dan weer terug te vinden in de Menenstraat. Een volledig getunede Honda CRX, hoewel oud genoeg om als oldtimer te worden bekeken, zou je niet meteen verwachten op dergelijke events. “Onze vriend wilde in het verleden altijd al eens meerijden met de Golden Classics”, horen we van eigenaar en Lauwenaar Michael Samyn. “Helaas besloot het lot er anders over en is onze vriend er niet meer. We hebben een banner ter zijner herinnering in de wagen gelegd en op die manier deelgenomen aan de rondrit. Hij wilde altijd al meegaan, nu hebben we hem dat kunnen geven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.