Oktoberfoor in Oostende van start in coronaveilige setting

Maandag startten de foorkramers met de opbouw van de kermis. (foto's JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De voorbije maanden was het bang afwachten of de Oktoberfoor effectief zou doorgaan dit jaar. De kermis gaat wel degelijk door én in zijn normale vorm. Alleen zijn er verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “We rekenen op ieders gezond verstand tijdens het kermisbezoek”, klinkt het bij schepen Charlotte Verkeyn (N-VA).

Oostende staat een maand lang in het teken van de Oktoberfoor. Het Wapenplein, de Groentemarkt, het Mijnplein en het Sint-Petrus- en -Paulusplein vol attracties voor jong en oud zullen opnieuw een glimlach toveren op het gezicht van menig Oostendenaar. Sinds de uitbraak van COVID-19 was bang afwachten of er effectief een kermis zou komen en als die er zou komen, in welke vorm zou die dan doorgaan? We kunnen iedereen geruststellen. De kermis gaat door en dat met evenveel attracties zoals altijd. Alleen zullen de bezoekers zich aan verschillende regels moeten houden zodat een kermisbezoek veilig zou kunnen verlopen.

400 per plein

“Sowieso zijn er regels aan verbonden om een kermis te organiseren, opgelegd door de overheid. Daarbij wordt gevraagd dat mensen voldoende afstand kunnen houden tijdens een kermisbezoek en dat de handhygiëne gerespecteerd wordt “, vertelt schepen Charlotte Verkeyn, bevoegd voor de kermissen in de stad. “Natuurlijk om mensen voldoende afstand te laten houden, kunnen we maar een beperkt aantal mensen toelaten per plein. We hebben het per plein op 400 mensen gehouden. Op zich valt dat nog mee, want dat betekent dat er voor de vier pleinen samen maximum 1.600 mensen toegelaten worden op hetzelfde moment. Als het plein zijn maximumcapaciteit heeft bereikt, dan zal je even moeten wachten om er op te kunnen. We raden dan eigenlijk aan om naar een ander plein te gaan. Van zodra mensen weggaan van plein, kunnen we natuurlijk opnieuw bezoekers toelaten.” Het aantal mensen per plein zal gecontroleerd worden door stewards. “De marktpleinen worden afgesloten zoals tijdens marktdagen op donderdag. Er zal een vaste in- en uitgang zijn waar we telkens een steward zullen plaatsen. Die stewards gaan het aantal mensen per plein bijhouden”, aldus de schepen.

Mensen moeten voldoende afstand houden tijdens een kermisbezoek en de handhygiëne moet gerespecteerd worden – Schepen Charlotte Verkeyn

Op weekdagen zullen de pleinen waarschijnlijk niet volzet zijn, maar de topdagen zijn op zaterdag en vooral op zondag. “Tijdens weekenden kan het inderdaad erg druk zijn op de kermis. We gaan sowieso het eerste weekend evalueren. Als we merken dat er tijdens de weekdagen geen aanwezigheid van stewards nodig is, dan halen we die weg. Maar tijdens het weekend zal dat zeker nodig zijn.” Zoals overal in de binnenstad moet ook op de kermis een mondmasker worden gedragen. “Dat geldt ook voor wie plaats neemt op een attractie”, weet de schepen nog.

Plan B

De besmettingen lopen ondertussen op in ons land. De kans bestaat dat de algemene maatregelen worden aangescherpt tijdens de duur van de kermis. Ligt er daarvoor een plan B klaar op het stadhuis? “Een plan B is er niet”, is de schepen duidelijk. “Het enige wat eventueel kan gebeuren is dat er minder mensen toegelaten zullen worden op de pleinen. Alleen is het voor de foorkramers nu al niet gemakkelijk. Ook zij hebben hun vaste kosten. En als ze nu open zijn voor 400 mensen of open zijn voor 200 mensen, de kostprijs van de elektriciteit, hun personeel en het standgeld blijft dezelfde.”

Traditioneel lopen heel wat mensen in de stoet met Reus James op de openingsdag van de Oktoberfoor. Op het einde van de stoet krijgt iedereen normaal een kaart overhandigd waarmee men voor een euro een attractie kan bezoeken. “Dit jaar lijkt een stoet ons geen goede keuze, aangezien we net samenscholingen willen vermijden. Daarom hebben we ervoor gekozen om op dinsdag 27 oktober een bubbeldag te organiseren”, gaat Verkeyn verder. “Tijdens de ‘bubbeldag’ kunnen kermisbezoekers met hun gezin genieten van de attracties aan de helft van de prijs. Maar ook de ‘Halloweendag’ hebben we met pijn in het hart moeten annuleren. We werken voor de animatie samen met Nederlandse firma’s en die liggen momenteel allemaal stil door het coronavirus. We hopen aan de hand van de ‘bubbeldag’ toch een alternatief te bieden voor de openingsstoet en de Halloweendag, zowel voor de Oostendenaars als voor de zwaar getroffen foorkramers. Reus James zelf is er wel bij. Die houdt een oogje in het zeil vanuit het shoppingcenter op het Wapenplein.”

De kermis ziet er uit zoals een normale Oktoberfoor. Enkele foorkramers kozen er echter voor om dit jaar niet voor Oostende te kiezen. “We hebben inderdaad drie afzeggingen, maar die werden allemaal vervangen”, geeft plaatsmeester Patrick Dulsster nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier