Okra Reninge-Noordschote is voortaan koninklijk

De vertegenwoordigers van Okra Reninge-Noordschote werden ontvangen door gouverneur Carl Decaluwé. (foto Tom)
Redactie KW

Okra Reninge-Noordschote draagt voortaan de titel van ‘Koninklijke Maatschappij’. De seniorenvereniging werd in 1969 opgericht. Het Okra-bestuur mocht in het Provinciaal Hof in Brugge een erepakket in ontvangst nemen uit handen van gouverneur Carl Decaluwé.

Naast Okra Reninge-Noordschote kregen nog 17 andere West-Vlaamse verenigingen de eretitel van ‘Koninklijke Maatschappij’. Om in aanmerking te komen, moet een vereniging minstens 50 jaar bestaan. De eerste bijeenkomst van Okra Reninge-Noordschote vond plaats op 7 mei 1969 onder impuls van toenmalig pastoor Nollet. Dat was een groot succes. Er waren 72 aanwezigen en het ledenaantal is nadien stelselmatig gegroeid. In de loop de jaren veranderde de vereniging een paar keer van naam, eerst van ‘Jonger dan je denkt’ naar KBG en later naar Okra. Okra Reninge-Noordschote telt momenteel 180 leden. De vijftigste verjaardag van de Reningse seniorenvereniging werd de voorbije maanden trouwens al uitgebreid gevierd met onder meer een eucharistieviering, een feestmaal en een ontbijt voor de leden.

Verschillende brieven

“In april 2018 schreef ik een eerste brief naar de koning om onze aanvraag te doen om koninklijk te worden”, zegt Godelieve Melis. “Al snel kreeg ik een antwoord. We moesten bewijzen voorleggen dat Okra al vijftig jaar bestaat en de financiën van de voorbije vijf jaar en nog tal van andere zaken bezorgen.” Maar nadat Godelieve Melis alle paperassen in orde had gebracht, hoorde ze lange tijd niets meer. “In oktober heb ik nog eens een brief geschreven”, gaat het Okra-bestuurslid verder. “Ik kreeg toen als antwoord dat men ermee bezig was.”

Toen het feest naar aanleiding van de vijftigste verjaardag in april van dit jaar naderde, kroop Godelieve nogmaals in haar pen. “Ik stuurde toen een aangetekende brief met de melding dat ik graag antwoord zou hebben voor ons feest”, aldus Godelieve Melis. “Daarop antwoordden ze opnieuw dat ze er nog mee bezig waren. Uiteindelijk kreeg ik pas vorige week dinsdag (een week voor de huldiging in Brugge, red.) telefoon dat de aanvraag was aanvaard en we ons voortaan ‘Koninklijke Maatschappij’ mogen noemen. Wel jammer dat we dat niet voor ons feest wisten. Maar ik ben heel tevreden dat het uiteindelijk toch gelukt is. De titel ‘Koninklijke Maatschappij’ is een mooie erkenning.”

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier