Okra-afdeling in Koksijde viert diamanten jubileum

De vereniging telt 220 leden. © EDK
Redactie KW

Okra Koksijde-Oostduinkerke bestaat 60 jaar en dat was meteen ook een gelegenheid voor een diamanten verjaardagsviering. Voorzitter Paul Thijs blikte terug op een rijke geschiedenis en keek ook al vooruit naar de toekomst: “Dat samenhorigheid en vriendschap een mantra mag blijven.”

Huidig voorzitter Paula Thijs schetste de periode van 60 jaar Okra Koksijde-Oostduinkerke. “In 1958 werd in de toenmalige feestzaal Het Casino de bond van de gepensioneerden of Kristelijke Beweging Gepensioneerden (KBG) opgericht door Leo Haegeman. De eerste activiteiten waren kaartnamiddagen en feestelijkheden rond Pasen en Kerstmis. Leo werd de voorzitter van de ‘Gepensioneerde Vriendenkring’ van Koksijde”, aldus Paula. “Wat kleinschalig begon, kende snel een groot succes. Meer en meer gepensioneerden werden lid van de vriendenkring.”

Het organiseren van allerlei activiteiten was niet te onderschatten. Na een aantal jaar bleek er een bestuur nodig om alles in goede banen te leiden en de taken wat te verdelen. Jacques Danckers, een op rust gesteld militair van de luchtmachtbasis Koksijde, trad toe als bestuurslid in 1984. Hij breidde de activiteiten uit om zo een groter publiek te bereiken. In 1989 werd hij voorzitter in Koksijde en tegelijk werd hij ook lid van het hoofdbestuur in Oostende. Het bestuur in Koksijde trok onder zijn leiding nieuwe en jongere krachten aan.

“De jaarlijkse terugkerende activiteiten werden aangevuld met nieuwe activiteiten. Eén of meerdaagse uitstappen zoals Lourdesbedevaarten en operettenamiddagen waren heel succesvol. Turnnamiddagen kregen meer en meer volk over de vloer. Er waaide een nieuwe wind door de vereniging.”

Naamswijziging

Om gezondheidsredenen besloot Jacques in 2006 de fakkel door te geven. Marcel Steen, een goeie vriend van Jacques, werd van 2006 tot 2008 als medevoorzitter aangesteld. In dat jaar werd de algemene naam gewijzigd naar Okra (Open, Kristelijk, Respectvol en Actief) en vierde de Koksijdse afdeling haar 50-jarig bestaan.

Magda Vandeur werd de nieuwe voorzitter maar haar voorzitterschap was jammer genoeg van korte duur want zij overleed plots na zes maanden. Daniella Baert, een bekwaam en heel actief bestuurslid, werd daarop de nieuwe voorzitter tot 2015. Ze zette het bestuur weer op een goed spoor. Onder haar voorzitterschap kwam in 2010 de aansluiting van Okra Koksijde met Oostduinkerke-Wulpen. Trefpunt Okra Koksijde-Oostduinkerke was zo een feit.

In 2015 werd Paula de nieuwe voorzitter. “Ik wil me 100 procent inzetten om Okra Koksijde-Oostduinkerke verder uit te bouwen en de vereniging bloeiend te houden. Dat de leuze ‘samenhorigheid en vriendschap’ van de betreurde Jacques Danckers een mantra mag blijven voor onze vereniging, die 220 leden telt”, aldus nog voorzitter Paul Thijs.

(EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier