OKAN-opvoeders stappen en fietsen voor ‘Samen divers’: “Wij geven warmte”

Matthias Moreau en Gianni Dumarey. © Ripsimè Arutunian
Gillian Lowyck

Je moet het maar doen: 800 kilometer stappen of 1.250 kilometer fietsen. Matthias en Gianni, collega’s bij OKAN in Oostende, gaan de uitdaging aan. Vanuit hun dagelijkse ervaring op de werkvloer besloten ze dat ze iets méér willen doen voor de kinderen die in ons land aankomen, vaak na een helse tocht. “Veel mensen kunnen zich gewoon niet inbeelden wat die kinderen hebben meegemaakt.”

Matthias Moreau (37) uit Brugge en Gianni Dumarey (44) uit Oostende werken samen bij Petrus en Paulus West, waar ze aan de slag zijn als opvoeders bij de OKAN-leerlingen. OKAN, of onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen, zorgt ervoor dat kinderen die nieuw zijn in ons land zo snel mogelijk Nederlands leren.

“Wij hebben echt al veel schrijnende verhalen gehoord”, vertellen Gianni en Matthias. “Zeker toen de migratiecrisis op zijn hoogtepunt was, rond 2015, 2016. Toen kwamen hier veel kinderen uit Syrië aan die echt getraumatiseerd waren. Veel mensen kunnen zich gewoon niet inbeelden wat die kinderen hebben meegemaakt. Na zo’n helse tocht kom je hier dan aan, spreek je de taal niet, voel je je niet aanvaard… Dat moet vreselijk zijn.”

Speelgoed

“Zoals overal zitten er wel rotte appels tussen. Maar het grootste deel van die gasten doet oprecht zijn best. Velen onder hen hebben ook nooit kind kunnen zijn. Zo zien wij soms gasten van twaalf, dertien jaar spelen als veel jongere kinderen zodra er een bak speelgoed boven gehaald wordt.”

Door hun ervaringen op school besloten Gianni en Matthias dat ze iets méér wilden doen. “Vele gasten hebben niets te doen en zouden tijdens de vakantie gewoon thuis zitten. De Oostendse vereniging Samen Divers, die werkt rond taal en integratie, organiseert in de zomer onder meer een zomerschool. Je ziet de gasten echt openbloeien. We vinden hun werking enorm waardevol en willen hen dan ook ondersteunen met een liefdadigheidsactie.”

Matthias gaat 35 dagen aan een stuk stappen en in totaal 800 kilometer afleggen: van Bazel in Zwitserland tot in Oostende. Gianni legt in zeven dagen 1.250 kilometer af met de fiets. Hij eindigt in Saint-Tropez. “Alle beetjes helpen en als we daarmee onze gasten kunnen helpen…”

Frontlijn WO I

Matthias heeft al acht keer naar Santiago de Compostella gewandeld en kent er dus wel wat van. “Ik ga eigenlijk de frontlijn van Wereldoorlog I afstappen”, zegt hij. “Een tocht die ik bewust alleen onderneem. Wij kiezen er zelf voor om deze tocht te doen, en dan nog in relatieve luxe. Denk eens aan de gasten die alles hebben verkocht om hier te raken… De tocht zal wel wat anders zijn dan naar Compostella. Daar kom je veel mensen tegen die met hetzelfde doel als jij op stap zijn. Nu zal dat helemaal anders zijn.”

Onze route kruist zich: we komen elkaar niet écht tegen, maar zullen toch iets achterlaten voor elkaar

Vorig jaar heeft Gianni de Epic 300 gedaan. “Een tocht van 300 km dwars door België met alle bekende heuvels. Daar heb ik ondervonden dat lange afstand wel mijn ding is. Ik was 16de op 540 man en deed er 9 uur en 15 minuten over. Zo is het idee geroeid om een meerdaagse te fietsen”, vertelt hij.

Gianni en Matthias hebben ook al te maken gehad met negatieve reacties. “Mensen vinden het tof wat we doen, maar als ze horen waarvoor we centen inzamelen… Het is nogal gevoelige materie. Er is heel veel onbegrip. En dat terwijl je, wanneer je warmte geeft aan iemand je warmte terug zal krijgen. Stel je je agressief op, dan creëer je hetzelfde. De meesten onder hen hebben ook niet voor deze situatie gekozen, hé. Toch hebben we ook heel veel positieve reacties gekregen. We hopen dat we een mooi bedrag kunnen overhandigen aan Samen Divers.”

Vooroordelen

“Daarnaast stoten ze ook op heel veel vooroordelen”, gaan Matthias en Gianni verder. “Probeer maar eens te solliciteren als je Mohammed heet. Of een huis te huren. Er is zo weinig ontmoeting tussen ons en dat is zo jammer. Zo bouw je denkbeeldige muren en sluit je elkaar uit. En dat terwijl wel allemaal mensen zijn.”

Leuk detail: Gianni en Matthias ondernemen hun tocht elk apart, maar ergens in Frankrijk kruist hun route zich. “We komen elkaar niet écht tegen, maar zullen toch proberen om op een of andere manier iets achter te laten, zodat de ander weet dat we er geweest zijn”, lachen ze.

De twee collega’s vertrekken zaterdag 6 juli om 8 uur aan de Drie Gapers. Je kan hun tocht volgen via Facebook (facebook. me/cyclingandhikingforsamendivers). Wie hun actie wil ondersteunen, kan dat via BE98 8939 4408 4493. Er is ook een slotmoment gepland met de gasten van de Zomerschool van Samen Divers wanneer Matthias op 9 augustus terug arriveert in Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier