Offshore Transfostation Northwester 2 wacht op rustige zee

© ML
Redactie KW

Op een ponton ligt in de haven van Oostende het offshore transformatorstation te wachten op rustig weer om overgevaren te worden naar het Northwester 2 windmolenpark.

In de Oostendse haven werd eind vorige week het Offshore High Voltage Substation (0KVS) op een ponton aangevoerd vanuit het Deense Aalborg waar de indrukwekkende constructie werd geassembleerd. Het stalen gevaarte van 962 ton bestaat uit vier niveaus en vijf dekken en hoort bij het zevende windturbinepark Northwester 2 in opbouw waarvan de 23 187 meter hoge windturbines op monopiles straks boven het zeeniveau uitrijzen.

Iedere turbine heeft een capaciteit van 9,5 MW en het park zal 220.000 gezinnen van elektriciteit voorzien. Alle opgewekte energie komt via kabels in het transfostation, dat ook op een monopile zal rusten, toe. Vandaar uit zal de kabel later aangesloten worden het zogenaamde stopcontact op de Noordzee of het Modular Offshore Grid (MOG) van Elia. Ook de parken Rentel, Seastar en Mermaid worden op het MOG aangesloten om van daaruit hun elektriciteit naar het hoogspanningsnet in Zeebrugge te transporteren.

Van zodra de weersomstandigheden (lees minder windkracht) beter worden, vertrekt het OKVS op haar ponton uit Oostende naar het Northwester 2 park. Daar wordt het station door het kraanschip Gulliver van Boskalis op een monopile gemonteerd. “Normaal zou het station rechtstreeks vanuit Denemarken naar het offshorepark worden gesleept, maar gezien het OKVS vroeger dan verwacht klaar was, hebben we van het voorbije rustig weer geprofiteerd om het al vroeger dichter bij het park, met name de haven van Oostende, te positioneren. Hopelijk kan het station volgende week naar haar definitieve bestemming”, aldus Peter Caluwaerts projectet directeur bij Parkwind.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier