Offshore transformatorstation voor Northwester 2 arriveert in Oostende

Het gevaarte is bestemd voor het zevende windmolenpark in opbouw, Nortwester 2. © ML
Redactie KW

Tussen de drukke pleziervaart die de zomerse Oostendse haventrafiek kleur geeft, blijven installatieschepen en windturbineonderdelen vanuit de haven richting offshoreparken in opbouw laveren. Zo arriveerde donderdag het indrukwekkend transformatorstation voor het park Northwester 2.

Donderdagnamiddag arriveerde de hoogzeesleper Seraya in de Oostendse haven vanuit het Deense Aalborg met het offshore transformatorstation op het ponton Bokabarge. Het gevaarte is bestemd voor het zevende windmolenpark in opbouw, Nortwester 2, op zo’n 45 kilometer voor onze kust.

Dit park – met 23 Vestas-windturbines, met elk een vermogen van 9,5 MW, die samen 219 MW groene stroom zullen produceren – moet tegen volgend jaar klaar zijn. Na de installatie van de monopile en het kraagstuk dat het station moet stutten door het installatieschip Vol au vent, vertrekt eerstdaags het vier verdiepingen hoge transformatorstation naar de Northwester 2- site.

“De ontwikkeling en het onderhoud van de windparken op zee is momenteel het belangrijkste onderdeel van de Blauwe Economie. Oostende profileert zich als dé offshore windhub voor het zuidelijk deel van de Noordzee. Het is ons doel om te excelleren in Blauwe Groei door het aanbieden van specifieke havenfaciliteiten, efficiënte infrastructuur, onderzoeks- en innovatiesamenwerkingen tot een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk“, licht Dirk Declerck, CEO van Haven Oostende toe.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier