Oedelemse familie morgen te zien in VIER-programma Boerenjaar

© Vier
Arno Van Haverbeke

Morgen is het zover, dan zendt VIER de eerste uitzending met de Cobbaerts uit. De Oedelemse familie Cobbaert werd een jaar lang gevolgd door een cameraploeg omdat ze de afgelopen periode grote verbouwingen deden op hun boerderij.

Jan Cobbaert (51), zijn vrouw Katrien Lavens (49) en hun drie kinderen worden morgen voor het eerst voorgesteld in Boerenjaar. De Boerenbond riep het programma in het leven om het boerenleven in een positiever daglicht te stellen. Uit elke landbouwsector volgde Boerenjaar een jaar lang een familie die in 2019 grote veranderingen aanging.

Bij de familie Cobbaert stond een grote verbouwing en de komst van twee melkrobots op de planning: “We hebben een boerderij met zo’n 100 melkkoeien die we elke dag ‘s morgens en ‘s avonds melken. Tot op heden neemt dat vijf uur per dag in beslag en daarom besloten we die productie wat te automatiseren om het werk te verlichten. In februari treden onze melkrobots voor het eerst in werking, dus daarvoor bouwden we eerst een nieuw stalgedeelte. Omdat een televisieploeg ons volgde, zorgde dat er soms voor dat het wat sneller moest gaan”, reageert Jan Cobbaert.

“Deel van privacy blootgeven”

Behalve de melkproductie houden de Cobbaerts ook nog zo’n 900 vleesvarkens. Zijn vrouw Katrien houdt op de Oedelemberg ook een Bed and Breakfast. Ook de kinderen van Jan en Katrien komen in het programma aan bod: “Je moet echt een deel van je privacy blootgeven. Op zich had ik daar geen problemen mee. De enige voorwaarde die ik heb gesteld, is dat ik wil dat onze boerenstiel in een positief daglicht wordt gesteld, anders wou ik niet meedoen”, zegt vader Jan.

De verbouwingen aan hun boerderij begonnen relatief laat, waardoor het soms snel moest gaan. Twee weken geleden kwam de cameraploeg een laatste keer filmen, want dan werden de melkrobots voor het eerst opgestart.

Grote verbouwingen van begin tot einde in beeld

De bouw van de nieuwe stal begon in de loop van de zomer van 2019 en daarbij moest het soms rap gaan. Op 4 februari komt de cameraploeg een laatste keer filmen: “Dan starten we onze robots op, dus daarvoor wilde de regisseur nog eens langskomen. Op die manier is het verhaal rond want dan konden ze filmen van bij het opmaken van de plannen tot en met de dag dat de robots in werking treden”, besluit Cobbaert.


Het programma Boerenjaar begon op 7 januari op VIER en loopt tot 11 februari. De eerste twee afleveringen was de Oedelemse familie nog niet in beeld te zien. Vanaf morgen is dat wel zo.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.