Oedelemnaar lanceert plaat in Verenigd Koninkrijk: “Honderd keer opnieuw, tot het perfect was”

Jens wil als Jay Wall de wereld veroveren: "Ik wil ook in het Verenigd Koninkrijk gaan draaien." © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

22 is hij nog maar, maar nu al lanceert Jens Vande Walle een plaat onder een Brits label als DJ Jay Wall. In het UK Bassline-genre is hij de eerste Belg die daarin slaagt. Van in zijn kamer boven café Crodocile van zijn moeder, Katrien Wittevrongel, probeert hij zijn eigen muziekcarrière te lanceren.

Sinds zijn zestiende mixt Jens de plaatjes aan elkaar. Tijdens zijn eerste fuiven ontdekte hij wat de job als DJ allemaal inhield. Van op zijn kamer begon hij zelf nummers te mixen. Eerst zonder apparatuur, later met kleine, goedkope apparaten. Door te draaien op verjaardagsfeestjes, kleine fuiven en jeugdhuizen startte hij de promotie van zijn eigen muziek: “De ervaring van het draaien op al die feestjes is één ding, maar het netwerken en de contacten die je maakt, zijn belangrijker. Daar kan ik nu nog gebruik van maken.”

Prutsen en testen

‘s Weekends is Jens te vinden tussen zijn decks. Op weekdagen focust de jonge man uit Oedelem zich meer op zijn studies ‘Global Business Management’. Ondertussen groeit hij uit tot een gerenommeerd DJ in onze streken: “Ik kon eigenlijk niet meer groeien, ik heb me opgewerkt en mag op de populairste uren draaien. Nu wil ik ook op festivals draaien en wat meer geld met mijn muziek verdienen. Daarvoor moest ik eigen muziek produceren. Dat begon met een project op de computer en honderden keren opnieuw trial and error. Na heel veel prutsen en testen is er nu een plaat waar ik enorm blij mee ben, en die blijkbaar ook in de smaak valt.”

In het Verenigd Koninkrijk is het genre, UK Bassline, bekender dan bij ons: “Dankzij kennissen kon ik mijn plaat naar verschillende labels sturen, uiteindelijk bleek dat ze allemaal enthousiast waren. Met één label heb ik nu een contract getekend, Primitive UK. Nu is het vooral een kwestie van de plaat nog meer bij ons te promoten. Zij nemen de promotie in Groot-Brittannië voor hun rekening. Ik doe dat in ons land, omdat zij de Belgische markt minder goed kennen”, vertelt de jonge DJ.

Om zijn eigen naam groter te maken, schakelde Vande Walle ook een publisher in. Die moet hem helpen om ook bij de nationale radiostations en grote muzieknamen bekend te worden. Dat is veel werk en de combinatie met school is niet altijd makkelijk: “Het vraagt planning en ik moet me af en toe eens reppen naar de volgende les of de volgende opdracht. Ik ben in mijn genre vroeg op de kar gesprongen en ben nog steeds een van de enige in België, en de enige die een contract met een Brits label kon tekenen.”

labels overtuigen

Maar tevreden is de jonge DJ nog niet, hij wil ook in het Verenigd Koninkrijk plaatjes gaan draaien: “Ik heb nog twee platen klaarstaan, die wil ik ook lanceren. Met meerdere eigen nummers wil ik de Britse labels overtuigen om me te laten spelen op hun evenementen in Groot-Brittannië. Maar eerst moet ik die verder uitwerken en afmixen.”


Info: vi.be/jaywall

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier