Octavie De Turck (103), de oudste persoon die corona overwon, overleden

Wijlen Georgine 'Octavie' De Turck. (GF)
Olivier Neese

Georgine ‘Octavie’ De Turck is vorige week vrijdag overleden. De 103-jarige haalde eind april het internationale nieuws omdat ze de oudste persoon ter wereld was die het coronavirus had verslagen.

Een ongelofelijk sterke vrouw. Dat is het minste dat we van Georgine De Turck, die altijd aangesproken werd met Octavie, kunnen zeggen. De 103-jarige legde eind vorige maand het coronavirus over haar knie. Een bovenmenselijke prestatie, die de internationale pers haalde. Op dat moment was ze immers de oudste persoon ter wereld die covid-19 versloeg.

“Na haar revalidatie wilde ze zo snel mogelijk weer stappen”, vertelt haar kleindochter Vivi Lombaerts. “Ze móést en zóú met haar rollator op pad gaan. Maar die onstuimigheid is haar fataal geworden. Ze is tweemaal gevallen en toen is het snel gegaan…”

Uitgebreid afscheid

“Dat ze vorige maand het coronavirus heeft verslagen, is ongelofelijk belangrijk voor de familie geweest”, stelt haar kleindochter. “Doordat ze coronavrij was, heeft de familie nog uitgebreid afscheid kunnen nemen. Woon-zorgcentrum Mercator en haar huisarts hebben ervoor gezorgd dat we via een achterdeur en zonder de andere bewoners te kruisen, bij haar konden blijven. Mocht ze het virus nog gedragen hebben, was dat allemaal niet mogelijk geweest. We hebben nog heel lange en mooie gesprekken kunnen voeren. Ze stelde ons gerust. We zijn hier niet om te blijven. En ik ben hier al zo lang gebleven, was een van haar laatste zinnen. En: jullie moeten niet triest zijn, want ik ben niet triest.

De uitvaart vindt plaats op zaterdag 6 juni om 14 uur. Omwille van de coronamaatregelen moet de uitvaart plaatsvinden in beperkte kring. Aan de familie van Octavie biedt de redactie van De Krant van West-Vlaanderen haar oprechte deelneming aan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.