OCMW verkoopt woning en landbouwgronden

De OCMW-woning aan het Alexisplein in Proven. © MD
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van maandag 26 oktober gaat de OCMW-raad over tot de verkoop van een woning op het Alexisplein in Proven en landbouwgronden in Roesbrugge.

Het vast bureau stelde in zitting van 8 juli 2019 de instelprijs voor de openbare verkoop van een woning op het Alexisplein te Proven vast op 45.500 euro (geraamde waarde 45.000 euro). Tevens werd notaris Stephan Mourisse aangesteld om de openbare verkoop te organiseren en de akte te verlijden. In het vast bureau van 28 september werd akkoord gegaan om de woning openbaar te verkopen via Biddit, een site op internet.

“De woning op het Alexisplein 21 werd lange tijd gebruikt als doorgangswoning”, zegt schepen van Woonzorgbeleid Bryan Vanderhaeghe (Samen). We hebben deze legislatuur beslist om in te zetten op doorgangswoningen in het centrum. We zien dat voor heel wat gezinnen met acute woonproblemen het vervoer een probleem is. We hebben dan ook een aantal woningen in deelgemeenten verkocht en investeren in doorgangswoningen in het centrum. Zo wordt op dit moment de doorgangswoning in de Duinkerkestraat 20 compleet gerenoveerd.”

Niet meer verhuren

“We gaan de woning ook niet sociaal verhuren, gezien de nakende veranderingen op de sociale huurmarkt is het voor ons als stad niet interessant om nu nog te gaan optreden als sociaal verhuurder (er komt één woonmaatschappij per regio tegen 2023, red.). Daarnaast hebben we op vandaag twee, toch wel zeer goede, sociale huisvestingsmaatschappijen actief op ons grondgebied en is het bindend sociaal objectief reeds gehaald op ons grondgebied en zeker ook in Proven. Zij zijn ook beter geplaatst om aan sociale huur te doen dan wij.”

“De garage naast de woning hoort niet bij het huis en is ook geen eigendom van ons. De woning is heel erg klein en bovendien absoluut niet in orde. Ik denk dat de instelprijs eigenlijk wel juist zit”, aldus nog de schepen.

Via online platform Biddit

Volgens de verkopende notaris Stephan Mourisse, met kantoor in Roesbrugge, werd de instelprijs vastgesteld in overleg met het OCMW. “Bij openbare verkopen wordt de instelprijs aantrekkelijk gehouden om biedingen uit te lokken. Gezien de staat van de woning is de instelprijs zeker niet te laag. Meestal wordt er minstens vier weken publiciteit gemaakt maar dit moet nog verder afgestemd worden met het OCMW. Dan is er een periode van acht dagen waarbinnen men kan bieden via het online platform Biddit”, aldus de notaris.

Landbouwgrond

Het vast bureau nam in zitting van 28 september 2020 akte van de definitieve verkoop van drie percelen landbouwgrond in Roesbrugge-Haringe: Sectie B, deel nr. 574 met een oppervlakte volgens meting van 57a 01ca en Sectie B, nummers 608A en 607C met een gezamenlijke oppervlakte van 54a 41ca. De verkoopprijs voor de beide percelen: 50.103,50 euro. En ten derde Sectie B, deel nr. 574 met een oppervlakte volgens meting van 57a 01ca, verkoopprijs: 19.953,50 euro. Voorgesteld wordt de door notaris Vandenameele opgemaakte ontwerpakten goed te keuren.

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V), die verantwoordelijk is voor Patrimonium: “Het OCMW verkoopt landbouwgronden enkel op aanvraag of door omstandigheden. Structureel verkopen we wel alle hoevegebouwen die pachtvrij komen. Andere gronden dus niet. De stad en het OCMW werken wel aan een visie op het toekomstig beheer van onze landbouwgronden. Wat is nog onze kerntaak en wat niet? Maar dit dossier staat daar los van. De landbouwgronden betreffen een gelegenheidsverkoop. We beslisten naar aanleiding van een vraag tot overdracht deze gronden te verkopen omwille van hun ligging, ze zijn volledig geïsoleerd te midden van gronden van één en dezelfde eigenaar.” (AHP-Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier