OCMW Kortrijk verdeelt 112.000 maaltijden aan huis en in wijkrestaurants

OCMW-voorzitter Philippe De Coene: "De cijfers bewijzen dat er in Kortrijk duidelijk nood is aan dit soort initiatieven." © BELGA
Redactie KW

Uit onderzoek van de Hogeschool Vives blijkt dat vooral 65-plussers een groot risico lopen op ondervoeding. “Ook bij onze senioren stelden wij dat vast”, zegt Philippe De Coene, voorzitter van het Kortrijkse OCMW. “En daarom hebben wij zwaar geïnvesteerd in een aanbod gezonde maaltijden aan huis en in onze wijkcentra.” In 2016 werden maar liefst 112.000 maaltijden besteld, waarvan een groeiend aandeel tegen gunstige sociale tarieven.

Het OCMW Kortrijk bezocht de voorbije jaren systematisch de senioren in de rand en het centrum van de stad. De resultaten van het Vives-onderzoek zijn dan ook geen verrassing, maar het OCMW is blij dat er nu ook wetenschappelijk materiaal over bestaat. “Senioren zullen het niet gemakkelijk toegeven maar ze eten te weinig en te weinig evenwichtig“, zegt OCMW-voorzitter Philippe De Coene.

“Naarmate ze ouder worden, worden ze vaak eenzamer en onbeholpener. Het lukt niet iedereen om nog zelf te koken en ze overleven op weinig. Dat ze het met het ouder worden ook minder breed hebben, speelt ontegensprekelijk ook een rol.”

Nog meer in 2017

Het Vives-onderzoek bevestigt de noodzaak van de aanpak van het Kortrijkse OCMW. In 2016 werden in totaal 68.178 gezonde maaltijden aan huis besteld. Halverwege dit jaar, 2017, zijn dat er al bijna 36.000. Daarnaast zijn er de maaltijden die geserveerd worden in de wijk- en dienstencentra: 44.280 in 2016, al bijna 22.000 in de eerste helft van 2017. Samengeteld geeft dat 112.458 maaltijden in 2016 en 58.000 in de eerste helft van 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=veXND9QCtyc

Ter vergelijking: In 2013 ging het over 90.209 maaltijden. In 2016 was er dus al een stijging met 25%. “Onze campagnes hebben duidelijk resultaat. Tijdens Zilveren Kortrijk Spreekt in de Kinepolis merkten we dat onze inspanningen opleveren, 86% van de senioren kenden reeds ons aanbod”, aldus Philippe De Coene nog.

Sociale tarieven

Nog opvallender, vindt het OCMW Kortrijk, is de stijging van het aandeel maaltijden met de sociale tarieven (5,5 euro) en de voorkeurstarieven (1 euro). Philippe De Coene: “We merkten tevens dat uit geldnood bejaarde en hoogbejaarde mensen te weinig eten, ze sparen als het ware het eten uit de mond. Daarom onderzoeken we wie recht heeft op het sociaal tarief en intussen hebben we ook een 1 euro-tarief ingevoerd. Wie het goed heeft, betaalt 7 euro voor een volledige maaltijd (soep, hoofdschotel, dessert), het sociaal tarief bedraagt 5,5 euro, het voorkeurstarief voor zeer kwetsbare mensen bedraagt amper 1 euro.”

“Senioren zullen het niet gemakkelijk toegeven maar ze eten te weinig en te weinig evenwichtig”

Volgens het OCMW tonen de cijfers aan dat er hier grote nood aan is. “De verminderde tarieven worden toegekend na een sociaal onderzoek door onze diensten. Dat laatste gebeurt op een zeer discrete manier om de mensen te beschermen. In 2017 meer dan 60% van de klanten tegen verminderd tarief. In 2013 was dat ongeveer 40% en een 1 euro-tarief bestond toen niet.”

In april komt er met het sociaal restaurant Vork in de Doorniksestraat een extra aanbod. Ook daar worden gezonde maaltijden geserveerd maar het OCMW zal er ook senioren gezond leren koken. “Daarmee komen we tegemoet aan de bevindingen en aanbevelingen van het Vives-onderzoek”, besluit De Coene.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier