OCMW Ingelmunster werkt samen met zelfstandigen voor aankoop nieuwe auto

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

In onze gemeente gaat een vertegenwoordiger van de firma Special Ad rond om publiciteit te ronselen bij de zelfstandigen voor de aankoop van een nieuwe wagen voor het OCMW.

Vorige week werden we door twee plaatselijke zelfstandigen – los van elkaar – telefonisch gecontacteerd, met de boodschap dat het OCMW een nieuwe wagen gaat aankopen en dat de zelfstandigen de mogelijkheid krijgen om erop te adverteren. Eerst vernamen we dat het over een nieuwe wagen ging voor de dienst warme maaltijden, later voor een voertuig voor De Cirkel. “Stel je voor, het nieuwe gemeentebestuur zei dankjewel voor bewezen diensten aan Huize Breughel voor het maken van de warme maaltijden. Ze kozen voor een samenwerking met het OCMW in Meulebeke. En nu zouden wij als plaatselijke zelfstandigen moeten helpen meebetalen om een nieuwe auto aan te kopen. Dat kan toch niet”, aldus één van de plaatselijke zelfstandigen. Een verhaal dat klopt of zit er meer achter ?

Contract voor vier jaar

We contacteerden OCMW-voorzitter Dries Couckuyt, die helemaal niet uit de lucht viel, want dit project werd tijdens de RMW van 23 februari van dit jaar door alle raadsleden unaniem goedgekeurd. “De gemeente of het OCMW gaan een overeenkomst bruikleen voertuig aan met Special AD voor vier jaar. Special AD verbindt zich er toe om binnen het jaar na te gaan of het haalbaar is om een voertuig te leveren aan de gemeente of OCMW op basis van sponsoring. Gedurende dit jaar gaat Special AD op zoek naar adverteerders die return krijgen op het voertuig. Indien het contract uitwerking kan krijgen, wordt het voertuig binnen vier maanden ter beschikking gesteld van de gemeente of het OCMW. De gemeente of het OCMW staan in voor de verzekeringen, onderhoud, brandstof van het voertuig of zoals bij ieder voertuig : de gebruikskosten. Het logo van de gemeente of het OCMW komt ook op het voertuig. De gemeente of het OCMW heeft het uitdrukkelijk recht om bepaalde publiciteit te weigeren. Tijdens de periode van bruikleen wordt door Special AD een bedrag van 2.500 euro geschonken aan een vereniging of een goed doel. Na vier jaar probeert Special AD opnieuw te voorzien in sponsoring voor de volgende vier jaar. Indien dit lukt, krijgt de gemeente of het OCMW het voertuig voor een volgende periode van vier jaar in bruikleen. Na die acht jaar wordt het voertuig eigendom van de gemeente of het OCMW. Indien Special AD echter er niet in slaagt om voldoende sponsoring te vinden voor een volgende periode van vier jaar, dan stopt de overeenkomst. Het voertuig wordt dan – na de bruikleenperiode – terugbezorgd aan Special AD en dit na een grondig technisch nazicht. Er is keuze uit verschillende types voertuigen : kleine bestelwagen, grote bestelwagen, minibus… Het voertuig moet worden gebruikt om activiteiten uit te voeren binnen het maatschappelijk doel van organisatie. Special AD kan al heel wat referenties voorleggen : OCMW Zulte, OCMW Waregem, WAAK Kuurne, OCMW Moorslede, Stad Poperinge, Stad Aalst…”.

Auto voor De Cirkel

Volgens de OCMW-voorzitter is de auto niet voorzien voor de dienst warme maaltijden, maar wel voor De Cirkel die nu met een voertuig van dertien jaar oud rondrijden en waar er al regelmatig onderhoudskosten aan zijn geweest. “In zee gaan met Special AD zou een goede piste zijn om de wagen van De Cirkel te vervangen door een nieuwe wagen met meer mogelijkheden (meer zitplaatsen en meer kofferruimte), dit zonder eigen investering. Als OCMW gaan we op zoek naar alternatieve vormen van financiering en willen we de samenwerking met zelfstandigen aangaan”, zegt OCMW-voorzitter Couckuyt. “De wagen in bruikleen zou dan worden ingezet voor bijvoorbeeld de voedselbedeling en ook voor andere logistieke doeleinden, uitgaande van De Cirkel. Op die manier zal de wagen veel op de weg te zien zijn en wordt er een win-win gecreëerd met de adverteerders. Voor het typevoertuig voor De Cirkel zouden een 20-tal sponsors nodig zijn. De bedragen variëren tussen de 400 en 1.000 euro per jaar. Uit controles blijkt dat Special AD een financieel gezonde firma is. Navraag bij de referenties leert dat de firma betrouwbaar is en al haar verplichtingen netjes nakomt. De geverifieerde besturen zijn inderdaad heel tevreden over de samenwerking met Special AD.”

“Het OCMW is dus helemaal niet op zoek naar giften of steun om een nieuwe wagen aan te kopen. Als hedendaagse organisatie gaan wij op zoek naar alternatieve vormen van financiering. In de eerste plaats willen we bekijken of er kan samengewerkt worden met de lokale zelfstandigen. Indien het project lukt is het een win-win voor beide partijen. Het OCMW heeft een nieuwe wagen om in te zetten voor onze maatschappelijke doeleinden en de zelfstandigen krijgen advertentieruimte. Als gemeentebestuur vinden we de lokale zelfstandigen ontzettend belangrijk en willen we er dan ook mee samenwerken. De opmerking dat we Huize Breughel hebben bedankt voor bewezen diensten is flauw. De samenwerking is stopgezet omdat Huize Breughel niet kon bieden wat onze klanten nodig hebben. In 2015 was 40 procent van onze maaltijden aangepast. Onze klanten komen op de eerste plaats en veel bejaarden hebben nu eenmaal dieetmaaltijden nodig. We hebben nog geprobeerd om samen te werken met het wzc Maria Rustoord, maar daar was de keuken te klein. Uiteindelijk zijn we moeten uitwijken naar Meulebeke, omdat het aanbod in Ingelmunster niet aanwezig was. Als gemeentebestuur denken we altijd eerst aan onze lokale handelaars. Voor dit project is dit niet anders. Geen enkele zelfstandige moet meebetalen voor onze auto. Wij gaan op zoek naar samenwerking en iedere zelfstandige krijgt hiertoe de kans”, besluit Dries Couckuyt. (Patrick D.)