OCMW Ichtegem gaat samenwerken met Goods to give

Redactie KW

In de OCMW-raad werd onlangs beslist om samen te werken met de vzw Goods to Give. Zij halen non-food producten op en steunen zo sociale organisaties. “Dit is een nuttige aanvulling op het aanbod van onze sociale kruidenierswinkel.”

“De vzw Goods to Give werkt samen met grote bedrijven die hun sociaal engagement niet uit de weg gaan”, vertelt verantwoordelijke schepen Willy Hosten. “Het is dankzij hun productschenkingen dat de vereniging al talrijke zaken voor dagelijks gebruik zoals hygiëne- en zorgproducten, wasproducten, schoolgerief, babymateriaal, kleren, meubels, kleine huishoudapparatuur, … heeft kunnen verdelen onder talrijke sociale partnerorganisaties. Op die manier hebben ze al vele duizenden mensen geholpen.”

“De sociale dienst van Ichtegem gaat nu mee in dat verhaal. Het sluit perfect aan bij de bestaande sociale kruidenierswinkel. We zijn die volop aan het uitbreiden in de nieuwe locatie in de loods in de Bruggestraat. Het is zo dat wij tot 1 januari 2018 eenmaal per jaar naar de voedselbank van het voedselagentschap trokken waar we een pakket aan basisproducten zoals melk, boter, rijst, … mee kregen. Dit werd dan als voedselpakketten aan onze klanten uitgedeeld. Gaandeweg is dat aanbod uitgebreid. Bepaalde grootwarenhuizen en lokale handelaars sprongen mee op de kar en schonken ons voedsel. Nu gaan we ook op regelmatige basis met onze koelwagen naar de voedselbank in Kuurne”, schetst schepen Willy Hosten.

“De sociale dienst koopt de producten aan voor een fractie van de winkelprijs” – Schepen Willy Hosten

“Vandaag krijgen onze ‘klanten’ een bepaald budget geen cash geld dat ze per week kunnen spenderen. Zo kunnen ze eens langskomen in de sociale kruidenierswinkel en kiezen wat ze nodig hebben. Dat gebeurt in het gezelschap van een maatschappelijk werker. Sommige bezoekers ervaren problemen met budgetbeheer en hebben wel wat begeleiding nodig.”

Ontmoetingsruimte

“Wat ook belangrijk is, is dat er een ontmoetingsruimte komt bij de sociale kruidenierswinkel. Daar kunnen de mensen die het willen, terecht voor een discreet gesprek met een medewerker van het sociaal huis. We kunnen ook rekenen op vrijwilligers van de welzijnsschakels ‘t Kassietje om de rekken aan te vullen en de producten te labelen. Daarvoor zijn we hen heel dankbaar.”

“We hebben nu een principe-akkoord afgesloten met de vzw Goods to Give. De producten zullen door de sociale dienst aangekocht worden voor een fractie van de winkelprijs, ongeveer 10%, maar aankoopverplichtingen zijn er niet. We hebben nu weliswaar nog geen ervaring met de werking van die vzw, maar we zijn ervan overtuigd dat het een zeer nuttige aanvulling zal worden op het bestaande aanbod van onze sociale kruidenierswinkel.”

(RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.