OCMW en lokale bedrijven activeren leefloongerechtigden

Schepen Bryan Vanderhaeghe met Karel Page, zoon van Luc Page, stichter van Page Elektronica. (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

De sociale dienst van de stad wil samenwerken met lokale bedrijven om OCMW-cliënten te activeren. Het eerste bedrijf waar een samenwerking mee zal worden afgesloten is het elektronica fabricage- en assemblagebedrijf Page Elektronica. Dat wordt voorgelegd tijdens de gemeenteraad van maandag 31 oktober.

De Poperingse sociale dienst wil sterker gaan samenwerken met lokale bedrijven bij de activering van werkzoekende OCMW-cliënten. Ze wil dit doen door middel van de artikel 60-tewerkstelling, een specifieke arbeidsovereenkomst voor mensen die nog nooit actief waren op de arbeidsmarkt, of die ervan zijn afgedwaald.

Page Elektronica

Het eerste bedrijf waarmee een overeenkomst wordt afgesloten, is Page Elektronica uit de Casselstraat in Poperinge. Schepen voor Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen) legt verder uit: “Ik ben bijzonder tevreden dat Page Elektronica deze uitdaging wil aangaan en zo kwetsbare stadsgenoten de kans geeft om te leren en te werken. Artikel 60-tewerkstelling is een zeer interessante manier om mensen klaar te maken voor de arbeidsmarkt. Bij dit soort tewerkstelling neemt het OCMW de werkzoekende in dienst, blijft de juridische werkgever, neemt de kosten van het sociaal secretariaat op zich en ondersteunt zowel het bedrijf en de werknemer tijdens de tewerkstelling. Het bedrijf moet een beperkt deel van het loon betalen en alles in het werk stellen om de werknemer te ondersteunen bij zijn professionele (re)integratie, door de nodige tijd aan hem te besteden en hem een aangepaste behandeling te geven zodat hij kennis, knowhow en intermenselijke vaardigheden kan verwerven. De artikel 60-tewerkstelling is altijd beperkt in de tijd, bij het einde van de terbeschikkingstelling wordt steeds bekeken of de art.60’er blijvend in dienst kan blijven bij het bedrijf. Ik hoop dat er nog Poperingse bedrijven zullen volgen, want ik ben ervan overtuigd dat werk de meest duurzame manier is om armoede te bestrijden. We sluiten nu de overeenkomst, om snel te kunnen schakelen, wanneer kandidaten zich aandienen. Anders duurt de hele procedure nog een maand”, aldus nog de schepen.

Landbouwgrond

Het OCMW besliste om landbouwgronden openbaar te verkopen die gelegen zijn buiten het grondgebied van Poperinge en verpacht worden aan pachters die niet in Poperinge wonen. Het gaat om 19 percelen, die gelegen zijn in Alveringem, Ieper, Heuvelland en Vleteren. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier