OCMW Brugge komt tussen in kosten voor tandprothese

© Benny Proot
Redactie KW

Bruggelingen met een beperkt inkomen die een tandprothese nodig hebben, kunnen hiervoor voortaan een tegemoetkoming krijgen van het OCMW.

Bruggelingen met een beperkt inkomen die een tandprothese nodig hebben, kunnen hiervoor een tegemoetkoming krijgen van het OCMW. Ook hun kinderen tot 15 jaar oud, die een orthodontische behandeling nodig hebben, komen hiervoor in aanmerking. Voor het bedrag dat ze toch nog zelf moeten betalen, kunnen ze een ‘lening’ krijgen van het OCMW.

Solliciteren met slecht gebit

We stellen vast dat heel wat mensen die het financieel moeilijk hebben, ook problemen hebben met de verzorging van hun gebit“, aldus OCMW-voorzitter Dirk De fauw. “Dat heeft soms te maken met angst, maar zeker ook met financiële drempels. Mensen uit kansengroepen kiezen soms voor andere zaken dan voor hun tand- of mondverzorging. Vaak hebben zij meer behoefte aan brood op de plank of een leefbare woning. Er is niet meteen een financieel overschot om voor hun tanden te zorgen.”

Maar het is wel een belangrijk gegeven in een eerste ontmoeting met andere mensen, weet De fauw. “Denk maar aan een sollicitatie met een onverzorgd gebit, of zelfs zonder gebit. Het belang van die eerste indruk wordt dikwijls onderschat. Om nog maar te zwijgen over de maagproblemen en andere gezondheidsproblemen die een onvolledig of geen gebit met zich kunnen meebrengen. Ook voor kinderen is een mooi en gezond gebit belangrijk. De gekende ‘blokjes’ zijn bij sommige jongeren echt nodig.”

Onder bepaalde voorwaarden

Iedereen die op het Brugs grondgebied woont, kan een aanvraag indienen bij zijn maatschappelijk werker of bij de Dienst Intake van het OCMW in het Sociaal Huis (Hoogstraat 9). De belangrijkste voorwaarde is het inkomen. Dat mag tot 200 euro boven de vastgestelde tarieven van het leefloon vallen. De tandprothese of orthodontische behandeling moet ook medisch noodzakelijk zijn en geen esthetisch gegeven. De maatschappelijk werker zal een sociaal onderzoek doen en als de aanvrager in aanmerking komt, neemt het OCMW een groot deel van de oplegkosten ten laste: 90 tot 50 procent. De aanvrager moet dus nog een persoonlijke bijdrage betalen, maar die kan in schijven afbetaald worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier