OCMW Brugge biedt extra plaatsen voor asielzoekers

© BELGA
Redactie KW

Er komen 28 plaatsen bij, daarmee komt het totale aantal op 41.

Het Brugse OCMW zal 28 extra plaatsen bieden voor asielzoekers, wat het totaal op 41 plaatsen brengt. “En zeggen dat we tot voor kort 176 plaatsen hadden”, wijst OCMW-voorzitter Dirk De fauw op de kortetermijnvisie van het huidige asielbeleid van staatssecretaris voor Asielbeleid Theo Francken (N-VA). Brugge verwacht op 1 september al de eerste asielzoekers.

“Brugge neemt zijn verantwoordelijkheid in de asielcrisis die momenteel gaande is”, opent voorzitter De fauw. Maar De fauw maakt meteen een belangrijke kanttekening. “We hadden tot voor kort 176 plaatsen, maar eind december 2014 kregen we het bericht van Fedasil dat al deze plaatsen moesten sluiten, met uitzondering van 13 plaatsen. Dit omdat de toestroom van asielzoekers op dat moment sterk verminderd was. Alles en iedereen werd geconcentreerd in Brussel. Sinds eind juni is alles gesloten, en amper een maand verder krijgen we de vraag om plaatsen te maken“, aldus De fauw.

“Ondertussen hebben we de huur opgezegd van alle woningen, is het personeel overgeplaatst,… De asielcrisis sleept al langer aan. Francken had de afbouw vroeger kunnen stoppen, dan had hij nu niet moeten vragen aan de privésector om bij te springen”, aldus De fauw. De voorzitter meent dat ook deze oproep bewijst dat er niet op lange termijn wordt gedacht. “De vraag geldt tot 1 januari 2016, terwijl Francken eerder zei dat deze crisis jaren kan duren. En wat met ons personeel? Wie zal het zien zitten om hun huidige job op te geven om hun oude functie voor enkele maanden terug op te nemen? We nemen alvast onze verantwoordelijkheid, en als we kunnen zullen nog extra plaatsen creëren“, besluit De fauw.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier