OC Cirkant ontvangt atleten van Special Olympics als helden

© foto HV
Redactie KW

Op 14 juni werden de atleten van OC Cirkant, het zorgcentrum voor volwassenen met een beperking, in de bloemen gezet door familie en vrienden, medewerkers en bewoners. In ware triomfstijl werd de kampioenenploeg in claxonnerende ceremoniewagens onthaald. Blinkend van trots voor hun olympisch zilver en brons overtroffen ze zichzelf.

Special Olympics is een internationale organisatie die sporttrainingen en -wedstrijden organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. De atleten die deelnemen, krijgen meer zelfvertrouwen en hun conditie en sociale kring gaan erop vooruit. De door het IOC erkende 37ste Belgische editie vond plaats tijdens het hemelvaartweekend in en rond Sint-Niklaas en Beveren. Meer dan 3.400 olympiërs uit alle uithoeken van het land, waaronder het OC Cirkant-team, maakten hun sportieve opwachting in twintig sportdisciplines. Net als de vierjaarlijkse Olympische Spelen schoot deze krachtmeting uit de startblokken met een openingsceremonie en een tocht waar de olympische Vlam van de Hoop naar Sint-Niklaas werd gelopen. De Aartrijkse equipe scoorde tijdens deze vierdaagse zowaar vijf podiumplaatsen. De sterren van de gelegenheidsploeg met Tordale en Oranje voetbalden zich in de kijker en haalden boven de vijf medailles de beker voor fair-play binnen. Puike resultaten van een begenadigd team.

zonder verwachtingen

Nog meer dan bij de Olympische Spelen is bij de Special Olympics het motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ sprekend van toepassing. In de deelname ligt immers de ware heroïek: je wordt een held voor jezelf door je fysieke en mentale grenzen te verleggen. Ook ruiter Geert Dewulf behaalde een overwinning op zichzelf; de twee zilveren medailles waren mooi meegenomen. “Pas sinds het laatste najaar legde ik me toe op de basisknepen van het paardrijden en oefende ik in de Torhoutse manège Groenhove een gelijkaardig parcours als op de Olympics. De moeilijkheid ligt erin dat je tussen paaltjes en balken het paard behendig en zo zelfstandig mogelijk moet kunnen leiden. Hoe minder de begeleider naast het paard moet tussenkomen, hoe hoger de eindscore. Ik trok echt zonder verwachtingen naar deze nationale spelen. “We zien wel waar we uitkomen”, dacht ik. De kans dat ik met ons team sportief kon uitpakken in Antwerpen was het deelnemen al meer dan waard.”

Glansprestatie

“We zijn absoluut trots op de prestaties van ons team”, weet Bart Vanhee, coördinator van dagcentrum Horizon in OC Cirkant. “Dit is de tweede keer dat we deelnemen aan de Special Olympics met een groep enthousiaste atleten. Ze leefden fysiek en mentaal naar deze nationale wedstrijd toe waardoor de terechte resultaten er dan ook zijn. Als ze hier in Aartrijke dan nog eens in de bloemetjes worden gezet, dan voelen ze zich nog extra trots. En terecht!”

“Zonder de medewerking van enkele belangrijke sponsors zou deze glansprestatie echter niet mogelijk zijn geweest”, benadrukt directeur van OC Cirkant Ria Vanhoorne. “We danken dan ook graag Decathlon Brugge, Biker Shop ABZ uit Zedelgem, Manege Groenhove uit Torhout, Ruitersport Maddelin Careliner Dealer en Nathalie Vincke voor hun ondersteuning bij deze collectieve overwinning.”

(Hendrik Verplancke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier