Obus tot ontploffing gebracht in Westende

© (Foto LC)
Paul Bruneel

Sedert deze week is de tweede fase van de werken voor de vernieuwing van de zeedijk in Westende van start gegaan. Donderdagnamiddag werd daar tijdens de werken een actieve obus gevonden, vlak voor Galerij Trianon op de Koning Ridderdijk.

Frankie van Troostenberghe: “Momenteel is men bezig met het verwijderen van de tegels en het wegslijpen van de betonlaag en het was mijn buur Bernard Simoen die tijdens deze werken zag dat er vuurvonken waren, wat metaal op metaal betekende. Bij nazicht bleek dat er een obus van 70 cm lengte en zo’n 120 kg lag. De obus stond nog op actief.”

Onmiddellijk werden de werken op die plaats gestopt en DOVO werd opgebeld. Het was ondertussen rond 16 uur in de namiddag. De obus werd omzichtig vervoerd tot aan De Kwinte en daar werd de obus rond 19.15 uur op het strand tot ontploffing gebracht.

Alle omwonenden werd gevraagd om even binnen te blijven, maar alles verliep zonder problemen. Het zou kunnen gaan om een projectiel dat indertijd, tijdens de oorlog, werd afgevuurd van een schip richting kust.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.