Obsquur van microbrouwerij Ruimtegist meteen uitverkocht

Hobbybrouwers Arn Simoens en Egbert Glorieux van Ruimtegist. (foto AN)
Redactie KW

Microbrouwerij Ruimtegist, de enige onafhankelijke brouwerij in het centrum van Kortrijk, draait op volle toeren. Afgelopen week stelden ze hun tweede bier Obsquur voor, een donkerbruine quadrupel van 9 procent met geroosterde mout en romige karamelsmaken. De eerste 200 flessen van 75 cl waren in geen tijd uitverkocht.

Met microbrouwerij Ruimtegist wordt er nadat brouwerij Tack er bijna 60 jaar geleden de brui aan gaf, sinds begin vorig jaar weer bier gebrouwen op het Buda-eiland. Hobbybrouwers Arn Simoens (35) uit Kortrijk en Egbert Glorieux (35) uit Kruisem vestigden zich achteraan café deDingen in de Budastraat. Hun eerste bier Vie, een licht zoet en bitter bier van 6,5 graden, wordt ondertussen in verschillende cafés en drankenhandels in Zuid-West-Vlaanderen aangeboden. “Omdat we met onze huidige installatie maar 160 liter in een keer kunnen brouwen, hebben we een deel van dat proces moeten uitbesteden”, aldus Arn.

Grote brouwerij

“Bovendien willen we focussen op het ontwikkelen van nieuwe bieren”, vult Egbert aan. Die focus loont, met Obsquur stelden ze afgelopen week hun tweede bier voor, dat was maar liefst acht jaar in de maak. “Bier brouwen is eigenlijk niet zo moeilijk. Het hele proces duurt ongeveer acht uur en je hebt alleen mout, water, hop, gist en wat kruiden nodig. Alleen de juiste verhouding vinden, dat is iets anders. Dat kost jaren”, klinkt het.

De interesse voor Obsquur is enorm. De eerste 200 flessen zijn al de deur uit. “De meeste daarvan gingen naar onze crowdfunders”, aldus Arn. “Zij krijgen altijd voorrang. Ze zijn met veel meer dan we ooit hadden durven dromen.” Het brouwersduo wist een goede 80 mensen te overtuigen van hun kunnen, goed voor 20.000 euro. “We voelen ons echt omarmd door Kortrijk.”

Wie hoopt een fles Obsquur te veroveren zal even geduld moeten oefenen. Dit weekend starten Arn en Egbert opnieuw met het brouwproces, maar het duurt een zevental weken vooraleer het bier ook te drinken is. “In de toekomst hopen we sneller te kunnen leveren door een grotere installatie aan te kopen”, klinkt het ambitieus. “Nu doen we dit nog in bijberoep, maar wie weet komt er ooit opnieuw een grote brouwerij op het Buda-eiland!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier