Ô Margaux rijst op in Het Paradijs: “Alles is dichtbij zonder dat paradijselijke gevoel te verliezen”

Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het Paradijs, een rustige buitenwijk van Rekkem, is van oudsher een plaats waar het leuk vertoeven is. Dichtbij belangrijke invalswegen en ver weg van het lawaai en de chaos van de stad. Die fel gezochte rust vormt ook meteen een knelpunt: wat met de wijkbewoners op leeftijd? Met het ambitieuze ‘Ô Margaux’ wordt een kant-en-klare oplossing aangeboden. “De oudste inwoners van de wijk kunnen blijven genieten van de rust, met alle comfort dichtbij”, klinkt het bij initiatiefnemer Kristof Ghyselinck.

Een onbestaande verkeersdrukte, het ontbreken van de stress van een binnenstad en een ‘ver weg dichtbij’ gevoel. Het hoeft niet te verbazen dat Het Paradijs als wijk er nog steeds in slaagt heel wat mensen aan te trekken. “Een buurtonderzoek toonde ons dat er wel een keerzijde is aan die rust”, horen we bij Kristof Ghyselinck, een van de initiatiefnemers van het bouwproject Ô Margaux. “Hoewel de wijk aantrekkelijk is voor nieuwe bewoners, is het minder evident om handelaars aan te trekken. Het gros van de mensen hier zijn allemaal mensen op leeftijd, die hier al hun ganse leven wonen. Bij gebrek aan lokale winkeltjes of zelfs basiszorg, zien ze zich vaak genoodzaakt hier te vertrekken. Een pijnlijk moment wanneer je je volledige leven moet achterlaten, omdat het niet anders kan.”

Paradijselijk gevoel

Samen met enkele structurele partners werd gezocht naar een oplossing en die kwam er in de vorm van een gloednieuw complex. “Ô Margaux wordt een verzameling van assistentie-appartementen die zowel gehuurd als gekocht kunnen worden”, gaat Kristof verder. “Mensen die nog in staat zijn om zelfstandig te wonen, maar misschien nood zouden hebben aan hulp, kunnen hier in alle comfort van hun welverdiende oude dag genieten. Wie nood heeft aan wat extra zorg, wie minder mobiel is of wie dringende medische zorgen moet krijgen, hoeft nooit ver te zoeken. Alles is dichtbij zonder dat aan het typische ‘paradijselijke’ gevoel wordt geraakt.”

O'Margaux. (gf)
O’Margaux. (gf)

Sociaal isolement

Met Ô Margaux wordt niet alleen gedacht aan de medische kant, er wordt ook meteen werk gemaakt van de strijd tegen het sociaal isolement.

“Heel wat mensen hebben echt schrik van het idee dat ze plots moederziel alleen komen te staan.” Het buurtonderzoek van Kristof toonde aan dat de schrik voor het isolement ook in kleine wijken leeft. “Een speerpunt van Ô Margaux is dan ook dat je er nooit alleen bent. Er komt een petanquebaan, een fitnesszaal, er zijn gemeenschappelijke ruimtes en die plaatsen zijn allemaal toegankelijk voor zowel bewoners als mensen van buitenaf. Niemand hoeft alleen te zijn en ons concept stelt dan ook alles in het werk om dat te stimuleren. Daarnaast zullen we ook een resem aan activiteiten voorzien.

Een barbecue, een filmavond of zelfs themamiddagen? Het is slechts een kleine selectie uit het grote aanbod. Op die activiteiten zijn ook de bewoners van de volledige wijk steevast welkom. Zo blijven de bewoners van Ô Margaux in contact met de wijk waar ze vaak hun volledige leven hebben doorgebracht.”

Ô Margaux rijst op in Het Paradijs:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier