Nutskastjes krijgen nieuwe look: wandelen en fietsen langs prachtige streetart

Simon Mannaerts van Treepack aan het werk. © Luc Cassiman
Redactie KW

Als vervolg op de NMBS-onderdoorgang die vorig jaar door graffiti-artiesten werd aangepakt, krijgen dit najaar 32 nutskastjes over het hele grondgebied van Harelbeke een nieuw kleedje. Vrijwilligers mogen er daarvan 16 doen.

Na de geslaagde transformatie van de onderdoorgang van de NMBS wil de stad Harelbeke in de komende jaren in het straatbeeld nog meer streetart realiseren.

“Een leuke en participatieve manier om dat te doen is via ‘Tour Elentrik’ van Treepack, de organisatie waarmee we vorig jaar ook al in zee gingen. De lelijke nutskastjes, die je overal langs de weg vindt, worden door professionele artiesten, samen met inwoners van onze stad, onder handen genomen en omgetoverd tot prachtige kunstwerken.”

Hulp van artiesten

We bepalen zelf het thema en aangezien we SDG-Voice 2020 zijn (pilootstad voor duurzame ontwikkeling, red.), ligt het voor de hand dat we de SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, naar voren schuiven als centraal thema”, duidt Dominique Windels, schepen van Communicatie. De stad opteert voor 32 kastjes, waarvan de helft door professionele artiesten verfraaid wordt. “Voor de andere helft zoeken we creatieve vrijwilligers uit onze stad. We voorzien sowieso vijf kastjes voor leerlingen van de academie AHA!.”

Wandel- en fietsroute

De 32 kastjes liggen verspreid over heel Harelbeke. “Naast acht in het centrum voorzien we er ook telkens acht in Bavikhove, Hulste en Stasegem. Het eindresultaat bestaat uit vier wandellussen in de vier kernen van de stad. Telkens langsheen acht verfraaide kastjes die, samen met de onderdoorgang NMBS en enkele reeds bestaande graffitikunstwerken, tot een SDG-fietstocht kunnen gemaakt worden”, vult Wouter Linseele aan als departementshoofd communicatie en burgerzaken. “Die wandellussen laten we opnemen in de app van Street Art Cities, een digitale bibliotheek van alle streetart over de hele wereld streetartcities.com zodat die beschikbaar zijn voor het grote publiek.”

Wie zelf een kastje voor zijn of haar rekening wil nemen, kan een kandidatuur sturen naar info@harelbeke.be met vermelding van naam, leeftijd, adres en contactgegevens. Alle deelnemers worden begeleid door professionele artiesten van Treepack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier