Nuba-R is terug: “De groene omgeving is echt wel onze ziel”

Dieter De Clercq, Gilles Verhaeghe en hun crew toosten op Nuba-R. (Foto KDS)
Axel Vandenheede

“We weten dat de verwachtingen hoog zijn, maar dat is goed. Het houdt ons wakker”, stellen Dieter De Clercq en Gilles Verhaeghe. Vandaag opent hun zomerbar Nuba-R in de Trakelweg, op een boogscheut van hun vorige locatie. “We zullen proberen om nog beter te doen dan vorig jaar.”

Dieter De Clercq (30) en Gilles Verhaeghe (27) zijn ondernemers pur sang. Twee jaar geleden namen ze Café 56 in de Burgemeester Reynaertstraat in Kortrijk over, vorig jaar stampten ze met succes in een bosje in de Trakelweg de hippe zomerbar Nuba-R uit de grond. Dit jaar opent Nuba-R opnieuw. “Op nog geen 100 meter van de vorige locatie“, legt Dieter uit. “We moesten verhuizen omdat Ghelamco daar binnenkort een project opstart. Maar deze projectontwikkelaar wou graag opnieuw met ons samenwerken en zo konden we terecht op de site-Blekerij.”

Net als in 2017 is groen een heel belangrijk thema voor het duo. “Het gaat weer om een bosje, maar dan wel een pak groter”, vertellen ze. “We kunnen nu 750 personen ontvangen in vergelijking met 450 vorig jaar. Die groene omgeving is echt wel de ziel van de zomerbar. We letten er ook op dat alles de nodige rust uitstraalt. We hebben bijvoorbeeld zithoeken gemaakt, maar we laten voldoende ruimte. De mensen zullen dus niet op elkaar gepakt zitten.”

“Het was niet vanzelfsprekend om het bos langs de Trakelweg om te vormen tot Nuba-R. Op zondag, onze vrije dag, hebben we hier vaak opgekuist. Dat was nodig, want er lag hier een pak afval, zelfs autobanden.”

Middernacht

Na de eerste succesvolle editie kijken velen uit naar een bezoekje aan Nuba-R. De verwachtingen zijn alvast hoog gespannen. “We doen er alles aan om er opnieuw een topeditie van te maken“, pikt Gilles in. “Hoge verwachtingen schrikken ons niet af, ze houden ons wakker. We willen zelf ook elke keer beter doen. Het moet niet per se groter worden, maar we willen de lat voor onszelf wel altijd iets hoger leggen.”

We hebben alvast de toestemming gekregen van stad Kortrijk om langer open te blijven“, aldus nog Dieter. “Vorig jaar sloten we altijd om 22 uur, nu zullen we op zondag tot 23 uur en op vrijdag en zaterdag tot middernacht open zijn. In het weekend zal je bovendien vanaf 11 uur bij ons terechtkunnen. In die optiek hebben we ons assortiment snacks wat uitgebreid. Vorig jaar merkten we ook dat er daar wel nood aan was.”

“Ik gebruik nu vooral de fiets”

Van Café 56 naar Nuba-R, van Nuba-R naar de Kapucijnenstraat waar straks restaurant Split opengaat… Het zette Dieter De Clercq toe aan om van vervoersmiddel te veranderen. “Ik gebruik nu de fiets en laat mijn auto staan”, zegt hij. “Enkele vrienden wisten niet wat ze hoorden toen ik dat vertelde. Dieter op een fiets… (lacht) Maar ik raak overal veel sneller en het is nog goed voor de conditie ook.”

Het is ook even ontspannen, want Dieter leeft – net als Gilles – tegen 200 kilometer per uur. “Het is inderdaad druk. Zeker als je deze periode bekijkt: Sand Tropez is achter de rug, Nuba-R opent nu en Split straks… Maar je moet dat in perspectief zien: we hebben die zaken maandenlang voorbereid. Bovendien verdelen Gilles en ik de taken en dat loopt perfect.”

Wanneer hun restaurant opent, is nog niet helemaal duidelijk. “De streefdatum is 6 juni, maar het kan ook enkele dagen later zijn. We zullen pas openen als alles perfect in orde is. In het concept foodsharing geloven we heel hard. We geven er bovendien onze eigen twist aan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.