Nu zwemmen in zee? Dan riskeer je je leven en een boete (behalve in Blankenberge)

In Blankenberge staan de redders al van 1 mei op post. "Dat geeft ons wat extra aandacht", aldus burgemeester Ivan De Clerck. (Foto Belga) © BELGA
Hannes Hosten

Enkel in Blankenberge stonden in het verlengde 1 mei-weekend redders op het strand. Andere kustgemeenten volgen pas in het Hemelvaartweekend of nog later. Ook dit weekend mag je enkel in Blankenberge een frisse duik nemen, elders is het in principe strafbaar. Verwarrend, toch? “We moeten er niet flauw over doen: het zou veel simpeler zijn voor de communicatie als iedereen op hetzelfde moment zou starten”, zegt secretaris An Beun van de intercommunale kustreddingsdienst IKWV.

Het moet duidelijk zijn: in zee zwemmen is enkel toegelaten in bewaakte zones, als er redders zijn en uiteraard ook volgens hun richtlijnen. Als ze de groene vlag hijsen, is zwemmen toegelaten. Met de gele vlag is zwemmen gevaarlijk en mag je geen opblaasbare voorwerpen meenemen. Als je de rode vlag ziet, mag je helemaal niet zwemmen in zee.

In principe kan het niet naleven van deze regels beboet worden: in Zeebrugge met een politieboete, in de negen andere gemeenten met een GAS-sanctie. In de praktijk is dat echter heel moeilijk. “Een badgast beboeten is praktisch niet eenvoudig. Meestal blijft het bij een vermaning”, weet IKWV-voorzitter Johnny Devey.

Vastbenoemde redders

Enkel in Blankenberge is er al duidelijkheid. Daar staken de redders het voorbije lange weekend van wal. “Voor ons mag elke badplaats dat doen”, zegt burgemeester Ivan De Clerck. “Maar wij hebben zeven vastbenoemde redders en maken er een gewoonte van om in het weekend van 1 mei te beginnen. In de winter doen zij herstellings- en andere werken om de stranden in orde te brengen. Maar van als er toeristische activiteit is en de temperatuur het toelaat, geven wij bezoekers de kans om in zee te gaan.”

“Die vroege inzet van redders geeft ons publicitair wat extra aandacht, maar wij hebben er geen probleem mee als anderen het ook zouden doen. Wel hebben we er altijd voor gepleit om niet te moeten wachten op de anderen. Dat is ook de filosofie van IKWV: iedereen start ten laatste op 15 juni, maar wie het wil, mag dat vroeger. Als het echt rotweer is, werken onze redders op minimumbezetting. Maar er is altijd wel op de een of andere manier beweging op het strand. Al gaan we onze redders nu ook niet vroeger laten starten dan in het 1 mei-weekend. Dat is duidelijk voor de bezoekers.”

Gemeentelijke autonomie

“De kustgemeenten zijn het vorig jaar eens geworden over een zekere uniformiteit”, legt IKWV-secretaris An Beun uit. “Van 15 juni tot 15 september is elke dag overal minstens één redderspost open. Maar wie het wil, kan vroeger starten of langer doorgaan. We moeten er niet flauw over doen, het zou veel simpeler zijn qua communicatie als alle kustgemeenten op hetzelfde moment zouden starten. Maar de gemeentelijke autonomie speelt. Wie dat wenst, kan al op 1 januari beginnen.”

“Een uniforme regeling zouden we fijn vinden, maar we kunnen dat niet afdwingen. Het is al een stap vooruit dat er nu toch uniformiteit is van 15 juni tot 15 september. Vorig jaar werd die afspraak voor het eerst uitgevoerd en dat was een goede beslissing, want we hadden schitterend weer in juni. Maar dat weet je niet op voorhand.”

Zwemmen onmogelijk

De Bredense burgemeester Steve Vandenberghe was, net als gouverneur Carl Decaluwé, altijd een pleitbezorger van een uniforme regeling. “Ik ben blij met de afspraak die nu gemaakt is, overal redders van 15 juni tot 15 september. Dat wordt correct opgevolgd. Meer uniformiteit zou nog beter zijn, maar we komen van nergens hé. Je kan de ene gemeente niet vergelijken met de andere. Maar nu al in zee zwemmen is onmogelijk. Veel te koud. Nu redders inzetten, dat is middelen weggooien.”

Ook Oostends schepen Nancy Bourgoignie vindt niet dat er nog meer uniformiteit moet komen. “Wij werken met een systeem ‘op afroep’, waarbij we enkel bij mooi weer al wat eerder in mei en juni en nog wat later in september redders kunnen inschakelen op drie posten. Maar hoe dan ook moet je goed communiceren, want die redders staan dan nog niet op alle posten. Vorig jaar kwam een jeugdgroep in de problemen aan het klein strand, een zone waar je zelfs in de zomer niet mag baden. Je moet gewoon altijd kijken naar de signalisatie.”

Fortuin

“Je moest zaterdag en zondag eens gaan kijken hoeveel mensen er in zee gingen zwemmen. Geen kat. Het is nog te koud”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde. “Er is maar één die dat forceert en het is de pers. Als je nu al begint, kan je maar één post openen. Er zijn nog onvoldoende redders beschikbaar. En als je maar één post opent, geeft dat een verkeerd beeld aan de mensen. Of moet je hopen dat ze allemaal naar dezelfde post komen? We mogen trots zijn, want nergens in Europa zijn de stranden beter bewaakt dan hier. We spenderen daar een fortuin aan.”

Het verwarrende overzicht

Van 15 juni tot 15 september is er in elke badplaats minstens één reddingspost bemand. Van 30 juni tot 2 september staan er bij élke post redders. De regeling voor en na die periode verschilt van badplaats tot badplaats.

Blankenberge is koploper en opende al in het voorbije lang weekend van 28 april tot 1 mei maximum zes bewaakte zones. Dat is ook in het komende weekend 5-6 mei en vanaf Hemelvaartsdag 10 mei elke dag het geval.

Twee gemeenten laten hun regeling deels afhangen van het weer. Oostende voorziet bij mooi weer drie posten in het hemelvaart- en pinksterweekend en in de weekdagen van de eerste twee weken van juni en de laatste twee weken van september. In alle weekends van juni en september, in de laatste twee weken van juni en de eerste twee weken van september zijn sowieso drie posten open.

Koksijde voorziet bij mooi weer drie posten in het pinksterweekend en in de eerste twee weekends van juni.

De Haan en Knokke-Heist voorzien redders in het hemelvaart- en pinksterweekend op respectievelijk twee en drie posten.

De Panne en Zeebrugge starten op zaterdag 16 juni op één post, Nieuwpoort op vrijdag 15 juni op één post en Middelkerke op vrijdag 15 juni op twee posten. Bredene zet redders in vanaf zaterdag 16 juni op drie posten, maar opent in de weekdagen van de twee laatste weken van juni en de twee eerste weken van september maar één post.

Ook alle eerder genoemde kustgemeenten openen vanaf 15 of 16 juni tot eind juni en vanaf begin september tot en met zondag 16 september één of meerdere posten. De volledige regeling is te vinden op www.redderaanzee.be. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier