Nu ook yoghurtpotjes en botervlootjes in de pmd-zakken van elf gemeenten

Voorzitter van Imog Rik Soens en Mark Callens illustreren dat je vanaf nu gerust botervlootjes en yoghurtplots in de 'verruimde' blauwe afvalzak mag deponeren. De paarse zak die eigenlijk op proef of als test werd gelanceerd verdwijnt uit het straatbeeld. (Foto DJW) © DJW
Redactie KW

Gedaan met twijfelen of een yoghurtpotje, champignonbakje of schaaltje waarin beleg lag al dan niet in de pmd-zak mag. Na Waregem, start Imog met een ruimere inzameling van plastic verpakkingsafval in zijn elf gemeenten. “Per jaar zullen we zo acht kilo restafval minder per inwoner produceren”, aldus Rik Soens.

De Intercommunale Maatschappij voor Openbare Gezondheid, kortweg Imog, heeft de sorteerregels aangepast voor zijn elf gemeenten. Dat zijn Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke, Zwevegem en het Oost-Vlaamse Kruishoutem. “Sinds 2 juli mogen de inwoners in de pmd-zak ook harde plastic verpakkingen gooien”, aldus Waregemnaar Rik Soens, voorzitter van Imog. “We nemen zo wat voorsprong: vanaf 1 januari 2019 zal Fost Plus (verzamelt en recycleert de huishoudelijke verpakkingen in België, red.) namelijk de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen uitbreiden en vereenvoudigen.”

“We trekken het recyclagepercentage van plastic fors op”

“Belangrijk is ook dat we door deze actie het recyclagepercentage van plastic fors optrekken“, pikt Patrick Laevers van Fost Plus in. “Nu al recycleren we 41 procent van al het plastic verpakkingsafval, straks 64 procent. België is al Europees kampioen wat betreft de recyclage van plastics en die positie zullen we dus nog versterken.”

Nu ook yoghurtpotjes en botervlootjes in de pmd-zakken van elf gemeenten

Wat Imog betreft: de pmd-zak zal overal worden vervangen door een p+md-zak. “Iedereen zal wel nog zijn oude pmd-zakken (de paarse in Waregem, de blauwe elders) kunnen opgebruiken”, aldus directeur Johan Bonnier. De prijs blijft ook gelijk: 15 cent per zak of 3 euro voor een rol van 20. “Het enige verschil is dat je vanaf nu dus ook die harde plastic verpakkingen in de pmd-zak kunt gooien.”

Wat niet in de p+md-zak mag zijn plastic speelgoed, plastic verpakkingen met een laagje aluminiumfolie (bijvoorbeeld een lege chipszak) en schaaltjes van beleg of fruit die deels uit isomo bestaan. “De ophalers zullen daar nauwgezet op toezien“, aldus nog Johan Bonnier.

De transparante zak voor folies en zachte plastics zoals verpakkings- en draagzakjes blijft bestaan en wordt vanaf half augustus in de andere partnergemeenten in gebruik genomen. In de afvalkrant van september zal een gratis foliezak zitten. “In die zak zal je winkelzakjes, folies, plastic zakjes van voedingswaren en dergelijke kunnen gooien. De foliezak wordt om de acht weken opgehaald.”

Overtuigde gebruiker Marc: “Het vraagt maar een kleine moeite”

Waregem liep al anderhalf jaar een proefproject met de pmd-zak waar ook harde plastics in kunnen. De paarse zak in Waregem wordt er nu weer een gewone blauwe.

Marc Callens uit de Tapuitstraat (zie rechts op foto) is alvast overtuigd van de verfijning van het systeem. Zelf is hij ‘peter’ van een glasbolcontainer en ziet hij erop toe dat daar enkel glas in wordt gedeponeerd. En dat niemand andere soorten afval naast de bol zet. Hij is een overtuigde fan van de verfijnde selectie van huishoudelijk afval.

“Het vraagt toch maar een kleine moeite om de blauwe zak te gebruiken waarvoor hij dient. Ik heb tijdens de proefperiode in Waregem geen paarse zakken moeten gebruiken omdat ik nog genoeg blauwe op overschot had. Nu zijn het enkel nog deze laatste die je op het trottoir mag zetten. Door de vereenvoudigde manier van selecteren zal het voor iedereen duidelijker zijn wat er bestemd is voor de blauwe, de witte en de doorzichtige zak. Voordien was dat misschien een beetje minder het geval.” (Axel Vandenheede/Jan Decock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier