Nu ook kortverblijf voor volwassenen met beperking: “Bewoners zien het soms als vakantie”

We zien v.l.n.r. Christiane Ledeine, Marleen Van D'Huynslager (mobiele equipe), Babette Vankeirsbilck (teamcoach), Danny Samyn, Jordi Devolder en Annelies Delva (zorgmanager) in de leefruimte. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De Branding startte in september met een pilootproject: kortverblijf en woonbegeleiding in de Olmenlaan. In deze nieuwe werking kan nog meer persoonlijke begeleiding voorzien worden.

In StudiJO Kouter, het verblijf van de Hoge Kouter huurt De Branding tijdelijk de helft van het gebouw om er een gloednieuw pilootproject op te starten van kortverblijf. Er is ook een aanbod woonbegeleiding voor zeven mensen, onder wie er drie in een studio kunnen wonen. Twee leefruimtes kunnen gebruikt worden door De Branding. Er is een heel persoonlijke begeleiding. “In het weekend is er dan meer ruimte om activiteiten aan te bieden”, klinkt het bij De Branding.

Tijdelijk

Het tijdelijk gebruik van het gebouw door De Branding was mogelijk doordat de invoering van de persoonsvolgende financiering voor minderjarigen met een beperking achteruitgeschoven werd. Zo kwam De Hoge Kouter in de problemen om voldoende plaatsen dagopvang te reconverteren in residentiële opvang. Er kon dus nog niet voldoende personeel ingezet worden.

De Branding kan het gebouw maximum twee jaar huren. “Wij zetten natuurlijk niemand op straat en kijken ondertussen uit waar we terechtkunnen om de werking die we hier uitbouwen verder te zetten“, zegt teamcoach Babette Vankeirsbilck. “Het is onze ambitie om wie hier op een studio woont ook weer een studio te kunnen aanbieden en de mensen die hier begeleid wonen ook elders te kunnen huisvesten.”

Nieuw aanbod vanuit De Branding

In het kortverblijf kunnen vijf mensen met een beperking dag en nacht opgevangen worden“, legt zorgmanager Annelies Delva uit. Ze is binnen de Branding verantwoordelijk voor enkele buitenhuizen. “Dit staat zowel in de week als tijdens het weekend open voor hen die al naar ons dagcentrum komen. Op die manier willen we ouders extra ondersteunen. Soms komen zij graag eens tot rust of willen ze eens op reis. Ook bij een tijdelijke ziekenhuisopname van de ouders kan dit interessant zijn. Voor onze gebruikers wordt het ook soms gezien als vakantie.” Mensen met een beperking kunnen volgens de regelgeving in 2019 maximum 60 dagen per jaar gebruik maken van kortverblijf.

Na een interne bevraging van de ouders bleek dat er ook een nood was aan kortverblijf voor mensen met een hoge zorgnood en mensen die rolstoelafhankelijk zijn. “Dit gebouw is hiervoor aangepast en daar willen we ook op inzetten”, zegt Annelies nog.

Woonbegeleiding breidt ook uit

Met het creëren van zeven nieuwe plaatsen binnen de woonbegeleiding breidt De Branding ook dit aanbod uit. “Deze plaatsen zijn momenteel nog niet allemaal ingenomen. De wachtlijst is vooral te wijten aan het feit dat mensen soms lang moeten wachten op hun persoonsvolgend budget die ze nodig hebben.”

Voor het verblijf in de Olmenlaan zijn er een teamcoach, vier woonbegeleiders en een gastvrouw die het huishouden en de boodschappen doet. De Branding en De Hoge Kouter zorgen afwisselend voor nachtbegeleiding voor het hele gebouw. Overdag splitst de werking. “Er is 24 uur op 24 begeleiding, waardoor we hier een grote waaier aan mensen met verschillende problematieken kunnen opvangen”, besluit de zorgmanager.

Info bij www.debranding.be of 056 35 40 30

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier