Nu ook klacht tegen ontslagen postbode: “Ik mocht die filmpjes nooit gemaakt hebben”

Jan Bilcke heeft veel spijt van de filmpjes: "Die klacht komt erg hard aan." © GF
Philippe Verhaest

Jan Bilcke (28) staat sinds afgelopen weekend in het oog van de storm. De postbode uit Koekelare werd op staande voet ontslagen omdat hij ‘ludieke’ filmpjes maakte met klanten van Bpost. Nu is er ook een klacht tegen hem ingediend en wordt hij zelf overspoeld met berichtjes. “Ik heb nooit iemand belachelijk willen maken”, zo geeft de jongeman eerlijk toe.

Jan Bilcke, tot dit weekend al acht jaar postbode, belt in een van de filmpjes aan bij een iets oudere vrouw. “Goeiemiddag, dit pakketje hier is voor u, hé? Die dildo extra groot. Mat zwart.” De vrouw in kwestie is sprakeloos en antwoordt uiteindelijk bevestigend.

In een van de tientallen andere filmpjes stapt de man binnen bij een bejaard koppel om de post af te geven, maar bengelt er een plastic penis uit zijn broek. De bewoners weten niet goed waar kijken en wanneer de postbode vraagt om het toilet te gebruiken, wijzen ze hem gewoon de weg.

Ik wil zo snel mogelijk weer aan het werk, maar deze filmpjes zullen deuren voor me sluiten. Ik wil bewijzen dat ik een goeie jongen ben en hoop op een nieuwe kans – Jan Bilcke

Jan stuurde de videofragmenten telkens naar enkele vrienden door, maar toch raakten de beelden afgelopen week massaal verspreid. Met alle gevolgen van dien: Bpost ontsloeg hem op staande voet. “Veel mensen denken dat ik niets anders deed dan klanten filmen, maar dat klopt totaal niet”, reageert hij. “Dit was erg sporadisch. Ik plaatste die ook nooit op sociale media, maar verstuurde ze enkel naar een paar goeie kameraden. Toch raakten ze verder verspreid en gingen ze zelfs viraal…”

Gemoedelijke babbeltjes

Toen de top van Bpost de filmpjes onder ogen kreeg, kreeg Jan meteen zijn ontslag. “Terwijl ik dit écht niet slecht bedoeld heb”, zucht hij. “Ik had nooit de intentie om iemand belachelijk te maken of te kwetsen, maar die filmpjes brengen jammer genoeg wel die boodschap over. Meer nog: alle mensen die ik gefilmd heb, ken ik al vele jaren. Ik maakte met veel plezier tijd voor een praatje en bracht de post nog tot in de woonkamer, zoals de postbodes vroeger deden. Voor veel mensen was ik vaak het enige gezicht dat ze die dag zagen. Maar van die gemoedelijke babbeltjes zijn uiteraard geen beelden. En dus denkt iedereen dat ik niets anders wilde dan hen belachelijk maken. Dat klopt totaal niet.”

Mocht ik de gevolgen vooraf geweten hebben, dan zou ik er nooit aan begonnen zijn. Het was allemaal erg onschuldig bedoeld – Jan Bilcke

Ondertussen heeft een dochter van een van de gefilmde mensen klacht ingediend tegen Jan. “Dat komt erg hard aan”, zegt hij. “Al hield ik er na mijn ontslag wel rekening mee dat dit kon gebeuren. Ik heb erg veel spijt. Mocht ik de gevolgen vooraf geweten hebben, dan zou ik er nooit aan begonnen zijn. Het was allemaal erg onschuldig bedoeld.”

Jan is van plan om zich nog bij alle gefilmde klanten van Bpost uitvoerig te verontschuldigen. “Dat is het minste wat ik kan doen. Ik was fout en dat wil ik ook toegeven. Sinds de filmpjes verspreid zijn geraakt, word ik er ook constant over aangesproken. Mijn smartphone staat al de hele wek roodgloeiend. Maar het valt me wel op dat niemand me verwijt of me zegt dat ik een slecht mens ben. Al besef ik natuurlijk ook zelf wel dat ik dit nooit mocht gedaan hebben.”

‘Scenario’ vooraf besproken

“Veel mensen wísten wel dat ik hen filmde en speelden ook graag mee. Het gebeurde zelfs regelmatig dat we vooraf bespraken welk tafereel we in beeld zouden brengen en wie wat zou zeggen. Maar ook dat praat niet goed wat er gebeurd is.”

Nu zit Jan voorlopig werkloos thuis. “Al hoop ik daar zo snel mogelijk verandering in te brengen. Ik ben volop op zoek en sta voor elke job open, al besef ik maar al te goed dat die filmpjes me lang zullen blijven achtervolgen. Er zullen daardoor deuren voor me gesloten worden, maar ik wil bewijzen dat ik een goeie jongen ben. Ik hoop op een nieuwe kans. En die filmpjes laat ik vanaf nu helemaal achterwege.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier