Nu ook gezelschapsspellen ontlenen in de Zwevegemse bibliotheek

Maandag begint het uitlenen van gezelschapspelen in de bib. We herkennen v.l.n.r. schepen Isabelle Degezelle, Lotte Segaert, Thea Libberecht en Rita Nys van de bibliotheek. (foto GJZ)
Redactie KW

Vanaf maandag kunnen er ook gezelschapsspellen ontleend worden in de bibliotheek. Men heeft er een honderdtal in de rekken staan. Ook wil men vanaf maandag de normale werking hervatten, mits het naleven van de gekende regels.

Door de quarantaine zijn de gezelschapsspelen aan een ware revival bezig. “Mensen raken de computerschermen stilaan beu en ervaren het samen spelen van een spel als een leuk alternatief en zeker in die weken dat we allemaal in ons kot dienden te blijven”, aldus Thea Libbrecht van de bibliotheek. “Ook eens de coronamaatregelen zullen versoepeld zijn, blijven spelletjes, naast het lezen, het middel om de hersenen te stimuleren.”

Vandaar dat de mensen van de bibliotheek besloten om voortaan ook gezelschapspellen uit te lenen. “Het aanbod bestaat uit meer dan 100 spellen en dat voor iedereen van 3 tot 99 jaar. Er zijn de traditionele bordspellen zoals scrabble en rummikub, maar ook spellen zoals De Mol, Kolonisten van Catar, Kakkerlakkensalade…”, geeft Lotte Segaert, die filmpjes maakte met uitleg over spellen, ons mee.

Heropening

Als de Nationale Veiligheidsraad het toelaat, heropent de bibliotheek op maandag 18 mei opnieuw de deuren. Men kan vanaf dan weer naar de bib om boeken terug te brengen én te lenen.

Uiteraard zullen de standaard coronamaatregelen gelden zoals afstand houden, maar er zijn ook een aantal specifieke beperkingen van toepassing. “De openingsuren worden tijdelijk aangepast. Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag is de bib open van 14 tot 18 uur en op donderdag van 14 tot 19 uur. Op zaterdag blijven we gesloten”, laat Anne-Mie Veys, dienstleider in de bib, weten.

Ook het aantal bezoekers dat gelijktijdig binnen mag, wordt beperkt. “Iedereen die de bib binnenkomt, krijgt een mandje mee om de gekozen materialen in te leggen. Aan de hand van het aantal mandjes in omloop kan opgevolgd worden dat er niet te veel mensen tegelijk in de bib rondlopen. Na elk gebruik worden de mandjes ontsmet.”

Ook zal een bezoek worden beperkt tot maximaal 30 minuten. Het leescafé blijft gesloten en er is ook geen zitgelegenheid. Aan de publiekscomputers kan in de catalogus gezocht worden.

Afhaalpakket

Teruggebrachte boeken komen niet meteen weer in omloop en worden schoongemaakt. Toch raadt de bibliotheek alle leners aan hun geleende materialen thuis nog 3 dagen in quarantaine te houden vooraleer ze te gebruiken. “De kans bestaat immers dat een eerdere bezoeker een boek dat jij leende, heeft bekeken en teruggezet.”

Vanuit de bibliotheek heeft men ook nog mee dat voor wie het nog niet aandurft om zelf de boeken te kiezen, men nog altijd een afhaalpakket kan aanvragen. Daarvoor verwijst men naar het webformulier (https://zwevegem.bibliotheek.be/aanvraag_bib) of men kan telefoneren naar de bib. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier