Nu ook extra appartementen in het Eernegemse straatbeeld

Op dit moment loopt er een openbaar onderzoek voor de bouw van een appartementsgebouw in de Stationsstraat, vlak bij het centrum van Eernegem. De plannen beschrijven een gebouw met in totaal 15 appartementen en evenveel garageboxen. Ook in het centrum van Ichtegem kwamen er eerder al heel wat appartementen bij. “We zien inderdaad steeds meer appartementen in het straatbeeld verschijnen, maar tegen het spel van vraag en aanbod kunnen we niets inbrengen”, reageert burgemeester Jan Bekaert.

Deze huizen in de Stationsstraat maken straks plaats voor maar liefst 15 nieuwe appartementen. © foto Coghe

Het nieuwe appartementsgebouw komt ter hoogte van huisnummers 71 en 73, naast het KBC-kantoor. Die beide woningen moeten worden afgebroken. Het huis met nummer 71 staat al 10 jaar leeg, daar was het gekende verzekeringskantoor van Joseph Becue (+2003) in ondergebracht. Eerder werd al een deel van de tuin verkocht ten voordele van de verkaveling in de Stokerijstraat. In het huis ernaast met huisnummer 73 was ooit de drukkerij van Prosper Missiaen (+1982).

groendak

Het totale grondoppervlak bedraagt 2014,20 m². Een kleine helft hiervan wordt bebouwd en de bebouwing wordt opgesplitst in een appartementsgebouw dat aansluit aan de Stationstraat en garageboxen in een tuinzone. De garageboxen zouden een groendak krijgen. Met de gekozen gevelmaterialen (langvormige handvormbaksteen in combinatie met geprofileerde aluminium gevelpanelen) en de sterk beglaasde voorgevel wil men de, naar verluidt, versteende indruk van de Stationstraat, doorbreken. Meer nog, even verderop meer naar het centrum toe, werden nog twee woningen opgekocht (huisnummers 29 en 31) waar op termijn ook appartementen zullen komen. Daarvoor bestaan nog geen concrete plannen. “We stellen inderdaad vast dat er in het straatbeeld van onze gemeente, niet alleen in het centrum van Eernegem, maar ook in het centrum van Ichtegem steeds meer appartementen zullen verschijnen”, reageert burgemeester Jan Bekaert.

eigen parkeerplaatsen

“Het is een spel van vraag en aanbod dat we zien gebeuren. Daar kunnen we dus niets tegenin brengen. Wat van belang is, is dat de promotoren van bij het begin van de opmaak van de plannen in nauw overleg samenwerken met de bevoegde diensten van de gemeente. Zo blijven ze binnen de algemene bepalingen van de bestaande BPA’s (Bijzonder Plan van Aanleg, nvdr). Dat geldt niet alleen voor de hoogte van de nieuwe appartementsgebouwen, maar ook voor de vorm van het dak. Zo mag er ook op de totale oppervlakte van de bouwgrond maar een maximum van 50% ingenomen worden door gebouwen. En wat zeker van belang is, er moet voorzien worden in eigen parkeerplaatsen. Zo komen er niet nog meer parkeertekorten in de Stationsstraat.” Het openbaar onderzoek voor de bouw van nieuwe appartementen in de Stationsstraat staat bekend onder het nummer OMV_2019105450 en loopt nog tot 9 november. Het dossier zal online consulteerbaar zijn via www.omgevingsloket.be , maar men kan ervoor ook terecht in het gemeentehuis in Ichtegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.