“Nu is het aan de baasjes om de weide proper te houden”

Nog even aan de leiband voor de foto, maar daarna mochten de honden naar hartenlust ravotten op de hondenlosloopweide. © LV
Redactie KW

Sinds deze week mogen honden vrij rondlopen in Park Wallyn. De gemeente Maldegem roept zo haar allereerste hondenlosloopweide in het leven. De hondenbaasjes moeten er zelf voor zorgen dat de plaats proper blijft. Ook in Adegem klinkt duchtig de vraag voor een hondenlosloopweide. “Dit vinden we top, dus zijn we ook vragende partij”, klinkt het daar.

Ook in Maldegem moeten baasjes, als ze zich met hun hond op openbaar domein begeven, hun viervoeter aan de leiband houden. Toch kon je in het Sint-Annapark regelmatig een loslopende hond aantreffen. Er werd zelden tegen opgetreden omdat honden toch hun poten eens moeten kunnen strekken. Nu heeft in Maldegem geen enkel baasje nog een excuus om zijn hond vrij te laten rondlopen na de komst van de hondenlosloopweide in Park Wallyn.

Rudi De Smet (N-VA) was als hondenliefhebber, toen hij nog in de oppositie zat, al vragende partij om in Maldegem een hondenlosloopweide aan te leggen. Net voor de gemeenteraadsverkiezingen beloofde de toenmalige CD&V-Groene meerderheid al om werk te maken van de hondenlosloopweide.

aanvankelijk geen geld

Als huidig schepen van Dierenwelzijn doet Rudi De Smet nu het nodige. “Toen ik in het schepencollege mijn plannen ontvouwde om in park Wallyn een hondenlosloopweide aan te leggen, werd ik er op gewezen dat er dit jaar voor een dergelijk project geen geld voorzien was. Gelukkig stelde Marleen Van den Bussche (De Merlaan), verantwoordelijk voor de financiën en het OCMW, voor om een van haar projecten naar volgend jaar te verschuiven zodat er geld vrijkwam om mijn weide aan te leggen”, zegt De Smet.

Met een korte toespraak en het knippen van een kortlint mocht schepen De Smet afgelopen zaterdag samen met een twintigtal honden en hun baasjes de hondenlosloopweide openen. Hij is er van overtuigd dat de losloopweide een succes zal worden. Hij weet ook dat het succes zal afhangen van de houding van zowel de honden als hun baasjes. “In het reglement van de losloopweide staan twee artikelen die strikt moeten opgevolgd worden”, zegt hij. “De baasjes moeten erop toezien dat hun hond tijdens het verblijf in de losloopweide geen andere honden of baasjes aanvalt. De baasjes moeten er ook voor zorgen dat de weide er altijd proper bij blijft liggen. Er mogen geen uitwerpselen op de weide achterblijven. Als een hond in de losloopweide zijn behoefte doet, is het aan zijn baasje om alles op te kuisen.” De aanwezige hondenbaasjes kregen bij de opening dan ook een hondenpoepzakje ter herinnering aan hun plicht.

De honden zelf trokken zich van de officiële opening weinig aan. Zij renden door weide. Er was ook een baasje uit Adegem van de partij. Net als de Maldegemse hondenliefhebbers vinden zij de hondenlosloopweide top. Zij hopen dat schepen De Smet er ook voor zorgt dat snel een losloopweide in Adegem komt. (Pol Veirman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier