Nu corona weer heerst: ‘t Verschil wil met buddywerking mensen in nood helpen

Sarah Verschelde en haar collega's van 't Verschil zetten een werking op om mensen, die door deze nieuwe coronamaatregelen in soms uitzichtloze situaties raken, te helpen. (foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De coronacrisis is meer dan alleen maar de strijd tegen een uiterst gevaarlijk virus. De pandemie raakt iedere laag van de maatschappij. Voor mensen en gezinnen in precaire situaties is het virus vaak de druppel te veel, waardoor ze in een spiraal van problemen terechtkomen. Met het gloednieuwe buddyproject probeert organisatie ‘t Verschil steun te bieden aan zij die vaak geen uitweg meer zien.

Eenzaamheid, onzekerheid en angst. De afgelopen maanden werden we allemaal ongewild ondergedompeld in een wereld waarin hoop een kostbaar goed is geworden. “Wie voor de coronacrisis het al niet breed had of vocht tegen de eenzaamheid werd door de maatregelen net over de rand geduwd!” Sarah Verschelde (41), één van de drijvende krachten achter ‘t Verschil, strijdt al jaar en dag tegen de veelal verborgen armoede en zag hoe heel wat mensen in hopeloze situaties terechtkwamen. “Bubbels, afstand houden, in uw kot blijven en werkloosheid, die bijna ieder huishouden kon raken… Sedert maart zitten ze allemaal in een stijgende curve”, klinkt het geëmotioneerd. “Bepaalde mensen, die al een erg beperkte, sociale kring hadden, zien nu helemaal niemand meer en dan heb je bijvoorbeeld ook mensen die verdwaald raken in de wirwar van papieren die ze plots moeten invullen. Problemen, die extra problemen met zich meebrengen. We konden niet blijven toekijken hoe die gevoelige groep klappen bleef krijgen en dus schoten we in actie.”

Samen met haar collega’s riepen ze het buddyproject tot leven, waarmee fragiele gezinnen een vriend krijgen toegewezen.

Babbel?

“Het klinkt misschien wat melig, maar vaak is een vriend het enige wat mensen nodig hebben”, gaat Sarah verder. “Je weet het even niet meer of je ziet het einde van de tunnel niet? Dan bellen we normaal enkele vrienden of familie op. Wat als je die helemaal niet hebt? Het lijkt in deze tijden van sociale media haast onmogelijk, maar de eenzaamheid is groter dan ooit. Via onze website of onze discrete groep kun je een soort van noodoproep lanceren. Wij kijken dan wie we als buddy kunnen koppelen. Zijn het mensen die nood hebben aan een babbel of hebben we te maken met iemand die zijn of haar weg niet vindt in de administratieve mallemolen? We hebben altijd wel vrijwilligers die helpende handen of een steunende schouder willen aanbieden.”

Dat het buddyproject meer dan welgekomen is, blijkt al snel wanneer Sarah haar berichten overloopt. “Er gaat geen dag voorbij zonder dat iemand om hulp komt vragen”, sluit ze af. “De crisis hakt er stevig op in en dit in sectoren waarover nooit wordt gesproken. We zijn dan ook blij dat we hulp kunnen bieden, ook al is het maar voor even. Met de donkere dagen die eraan komen, moeten we zorgen voor een lichtpunt, ongeacht hoe klein.”

Wie zich als buddy wil aanmelden of wie nood heeft aan hulp kan terecht op de website van de organisatie. Discretie wordt verzekerd.

Meer info op https://www.tverschilmenenenomstreken.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier