Noveen voor Sint-Antonius in Oostvleteren

Jenny Boutten staat al voor de 32ste keer in voor de organisatie van de 'Toontje'-viering. © RVL
Redactie KW

Op de Sint-Amatusparochie van Oostvleteren is er jaarlijks een grote viering voor Sint-Antonius-Abt, beter gekend als ‘Toontje’. Er wordt op vrijdag 17 januari (naamfeest van deze heilige) gestart met de zegening met de relikwie van Sint-Antonius-Abt. Gedurende negen dagen wordt om 9 uur – op zondag 19 januari om 10 uur – een paternoster gebeden of een eucharistieviering opgedragen ter ere van deze heilige. Na elke viering of paternoster is er een zegening met de relikwie van Sint-Antonius-Abt.

Op zaterdag 25 januari worden ook de inwoners van Sint-Jan-ter-Biezen (Watou), waar Sint-Antonius-Abt ook op een bijzondere wijze wordt vereerd, uitgenodigd. Na deze viering is er nog een gezellig samenzijn in het ‘Zaaltje’.

Sint-Antonius-Abt is de schutspatroon van armen, zieken, slagers, herders, hoveniers en varkenshouders. Hij wordt om hulp gevraagd tegen pest, gordelroos (zona), scheurbuik, zweren en steenpuisten. Kaarsen, medailles en litanieën zijn te verkrijgen achteraan in de kerk. Ook heiligenbeelden van Sint-Antonius kunnen worden aangeschaft. Deze worden ter plaatse gewijd. (RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier