Nostalgisch praatcafé Den Biechtstoel viert vijfde verjaardag

Ann en Nathalie zijn al vijf jaar de trotse biechtmoeders van Den Biechtstoel. © foto Luc
Redactie KW

Ann Vandenberghe en Nathalie Vanderbeke bliezen eind augustus 2015 nieuw leven in de herberg op de hoek van de Veldstraat en de Randweg, die sindsdien Den Biechtstoel heet. Vijf jaar later zijn de biechtmoeders klaar om hun eerste lustrum te vieren.

Toen Het Neerhof in 2013 de deuren sloot, dacht alle Meulebekenaars dat het laatste café in de Veldstraat voorgoed van het toneel zou verdwijnen. Dit was echter zonder Ann Vandenberghe en Nathalie Vanderbeke gerekend, die in augustus 2015 de herberg omdoopten tot Den Biechtstoel.

Het Neerhof werd in volle oorlogsjaren, in 1942, geopend door Victor Brulez. De laatste jaren van het bestaan van het café stond Illan Dubron achter de toog. Ann Vandenberghe en Nathalie Vanderbeke koesterden reeds lange tijd het idee om tijdens de weekends een nostalgisch praatcafé uit te baten. Dankzij een grondige speurtocht slaagden ze in hun opzet. “Dat was toen de ultieme beloning van een intense zoektocht: onze droom werd uiteindelijk verwerkelijkt. Meulebeke had nood aan een gezellige praatkroeg waar zowel jong als oud elkaar konden ontmoeten en waar er ook ruimte was om een optreden te organiseren. We wilden geen danscafé worden, maar de focus vooral leggen op de betere muziek van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Ook voor blues- en jazzmuziek was en is er nog steeds plaats”, vertelt Nathalie.

Concept blijft

Ondertussen, nu bijna vijf jaar later, is er aan het concept niets gewijzigd“, pikt Ann in. “Ons dagelijks leven is echter wel veranderd. Bij de opstart van Den Biechtstoel runde ik op zelfstandige basis een medische pedicure in de Steenovenstraat. Die uitdaging heb ik ondertussen vaarwel gezegd, omdat het werk in Den Biechtstoel zeer veel energie vergt.” Eenzelfde verhaal horen we van Nathalie. Zij werkte als cipier in Oudenaarde maar heeft nu een loopbaanonderbreking aangevraagd om zich ten volle te kunnen concentreren op de verdere uitbouw van Den Biechtstoel. “We hebben bewust gekozen om geen caféspelen in ons interieur te plaatsen. We hebben enkel de biechtstoel in de hoek, dat is ons handelskenmerk. Op onze bierkaart staan er nu iets meer dan 100 verschillende biersoorten. Daar willen we ons blijvend op toeleggen. Als hapje serveren we flammkuchen klaargemaakt in een houtoven.”

online pintjes

Tijdens de coronacrisis is het ook voor Nathalie en Ann heel stil geworden. “Het is echt wennen aan deze situatie, maar we zitten niet stil. We maken we van deze extra vrije tijd gebruik om ons interieur eens volledig op te frissen. Onze klanten leven echt met ons mee en om hen niet zomaar in de steek te laten, pakken we uit met ‘online pintjes bestellen’ en hebben we prachtige biermanden die kunnen besteld worden via 051 80 94 27 of cafedenbiechtstoel@gmail.com. Die kunnen dan veilig afgehaald worden of bezorgen we zelf binnen een straal van 10 km aan huis.

Ondertussen concentreren we ons ook op het eerste lustrum dat we hopelijk kunnen vieren in het weekend van 28 en 29 augustus. Maar later meer hierover.” (LB)

Den Biechtstoel is (in normale omstandigheden) open op donderdag van 16 tot 1 uur, op vrijdag en zaterdag van 16 tot 2 uur en op zondag van 16 tot 24 uur. Den Biechtstoel vindt u in de Veldstraat 78 in Meulebeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier