Norovirus treft honderd leerlingen in basisschool De Ark

Basisschool De Ark. © Google Streetview
Redactie KW

Heel wat kinderen vertoonden woensdag overgeefverschijnselen. Na schooltijd werden diezelfde symptomen vastgesteld bij nog een aantal andere kinderen. “Woensdagochtend kende het aantal zieken een piek. Tegen de middag waren er een honderdtal zieke kinderen”, aldus Francis Devolder, coördinerend directeur van de scholengroep Arkorum, waaronder de Ark valt.

Aanvankelijk werd gedacht dat de leerlingen iets verkeerd gegeten hadden en een voedselvergiftiging de oorzaak was van het groot aantal zieke kinderen. “Na contact en onderzoek van de CLB-arts bleek het om het besmettelijke norovirus te gaan.” Het norovirus, dat de maag en darmen aantast, komt voor in drukke omgevingen. Voorkomende symptomen zijn onder meer buikpijn, braken en diarree. “Het virus veroorzaakt buikgriep, maar meestal geraakt de zieke er heel snel bovenop. Het virus verspreidt zich via direct contact”, aldus CLB-arts Ann Dewyspelaere.

Een van de zieke kinderen was de 5-jarige Marthe. Zij is de dochter van Hannelore Kins, voorzitster van de ouderraad. “We hadden dinsdagavond nog vergadering met de ouderraad. Toen ik thuis kwam, was Marthe ziek. Ze moest veel overgeven.” Die avond hoorden verschillende ouders al van elkaar dat er verschillende kinderen zich niet goed voelden. De directie van de school werd toen al op de hoogte gebracht van het toenemend aantal zieke kinderen. “Woensdagochtend hebben we het nieuws naar de ouders toe gecommuniceerd”, aldus directrice Fanny Delrue. Toen bleek al duidelijk dat het niet om een voedselvergiftiging ging. “We kregen een brief van de directie met daarop de vaststelling van het virus en enkele tips over hoe we onze kinderen het best verzorgden. We zijn tevreden dat de school heel duidelijk communiceerde en snel ingreep”, aldus Hannelore.

Op woensdagmiddag, wanneer er geen school is, bleven de leerkrachten in school en werd De Ark gedesinfecteerd. Schoolbanken, trapleuningen, deurklinken, … Alle hoekjes van de school werden onder handen genomen met een speciaal product. Donderdagochtend was een deel van de zieke kinderen al terug op school. Waaronder Marthe. “Die voelt zich inmiddels al een pak beter”, aldus de mama. Een veertigtal kinderen was donderdag nog afwezig wegens ziekte. “We hopen hen zo snel mogelijk terug te mogen verwelkomen”, aldus de directrice. De leerkrachten van De Ark bleven gespaard van het virus.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier