Nordin (18) verliest strijd tegen kanker

Nordin is op zijn eigen vraag in slaap gebracht om zonder pijn in alle rust heen te gaan. © JS
Redactie KW

Enkele dagen nadat de ouders van Nordin Allaert een crowdfundingactie opstartten om een dure therapie voor hun zoon te kunnen betalen, heeft de 18-jarige Dadizelenaar de strijd tegen kanker verloren. Nordin is donderdag in de loop van de namiddag overleden. Eind 2019 werd bij de jongen een zeldzame kanker vastgesteld.

Toen Nordin, die school loopt in de Roeselaarse Burgerschool, in november plots hevig begon te hoesten, kon niemand vermoeden dat de 18-jarige jongeman heel ernstig ziek was. Tijdens onderzoeken aan het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper kwam echter aan het licht dat er een grote tumor in zijn borstkas zat. Omdat het over een vrij complexe en minder gekende kanker gaat werd Nordin onmiddellijk overgebracht naar het UZ in Gent. Daar werd meteen chemotherapie opgestart.

“Die chemo sloeg echter niet aan. We merkten dat Nordin moeilijk kon ademen en ook zijn hartslag bij rust was veel te hoog”, zegt papa Henk. Op 18 december, net op Nordin’s achttiende verjaardag, moest de jongeman dringend geopereerd worden. Een zware operatie waarbij de dokters toch 90 % van het kankerweefsel in zijn borstkas konden verwijderen. “We kregen weer hoop. De zware operatie verliep vlot en Nordin kon aan zijn revalidatie beginnen”, vertelt Henk.

Zeldzaam

Helaas keerde de kanker wee in alle hevigheid terug. Vorige vrijdag beslisten de ouders in samenspraak met de dokters om immunotherapie op te starten, een dure therapie die zo’n 5.000 euro per maand kost. “De dokters zagen dit als de laatste kans. De kanker die Nordin heeft, is heel zeldzaam en daardoor is er nog niet veel over geweten. Nordin is ook fysiek erg verzwakt waardoor hij niet sterk genoeg is om de zwaarste chemo te ondergaan. Bovendien is er slechts een kleine kans dat die effect zouden hebben.”

Henk Allaert en Cindy Maelfait:
Henk Allaert en Cindy Maelfait: “We hebben nog afscheid kunnen nemen van onze zoon.”© Jan STRAGIER

Sinds het zware verdict verbleef de jongeman quasi constant in het Universitair Ziekenhuis in Gent. De voorbije weken waren voor Nordin en zijn gezin een emotionele rollercoaster. Hoop en zware opdoffers wisselden elkaar af. Zijn ouders startten vorig weekend nog een crowdfunding op in de hoop een dure therapie voor de genezing van Nordin te kunnen betalen. “Hij stond net te trappelen om na het voltooien van zijn studies aan de Burgerschool in Roeselare verder te studeren. In september was hij graag gestart met een opleiding digital art & entertainment in Kortrijk”, vertelde zijn mama Cindy Maelfait begin deze week nog.

Afscheid

In de loop van de week werd echter duidelijk dat Nordin de strijd met de zware ziekte zou verliezen. “Woensdagavond hebben we op vraag van Nordin besloten hem in slaap te brengen. Hij was volledig op”, aldus zijn papa Henk. Het gezin koos voor sedatie, het opzettelijk verlagen van het bewustzijn in de laatste levensfase. “We hebben nog afscheid kunnen nemen van Nordin. Hij is in alle rust heengegaan donderdagmiddag.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier