Norbert Raçon stopt als voorzitter van KWC Hand in Hand in Kortemark: “Geen kermis zonder koers”

Koen Vandewalle en Norbert Raçon. (foto JDK)
Koen Vandewalle en Norbert Raçon. (foto JDK)
Redactie KW

De Koninklijke Wielerclub Hand in Hand zwaait voorzitter Norbert Raçon uit, die na meer dan 25 jaar was gas terugneemt bij de Kortemarkse koersen. Koen Vandewalle wordt de nieuwe voorzitter en dat er weer gekoerst zal worden in de gemeente, is een feit.

“Ik moet ergens begonnen zijn met mij van de koers aan te trekken halverwege de jaren 90”, begint Norbert Raçon (71) zijn verhaal. Jacky Louwaege vroeg mij destijds om te helpen en van het één kwam het ander. Eerst was ik gewoon bestuurslid, daarna ben ik tien jaar secretaris geweest en toen nog eens twaalf jaar voorzitter. En je weet, als je aan dat voorzitterschap begint, dat je nooit meer gedaan hebt. Maar ik heb het allemaal heel graag gedaan.”

“We organiseerden vier koersen per jaar: drie met Kortemark kermis en dan nog eentje op Kortemark Elle. Die laatste organisatie is dan weggevallen doordat mijn vrouw Monique en ik verhuisden van Elle naar Huilaert.”

“Eens de renners starten, is het meeste werk gedaan, maar wees gerust dat er heel wat voorbereiding in zo’n organisatie kruipt: sponsors zoeken, alles klaarzetten, financiële acties zoals etentjes organiseren …”

Stoppen op hoogtepunt

“We zijn ooit begonnen met een pistolet met een worst ertussen, maar al gauw liep dat uit tot een barbecue voor 250 man, waar we alles zelf klaarmaakten.”

“Ik stop op een hoogtepunt én wegens gezondheidsredenen. Misschien ging ik in normale omstandigheden nog wel een paar jaar verder gedaan hebben, maar de gedrevenheid is samen met de gezondheid wat weggeëbt.”

“Ik zal zeker de Kortemarkse koersen blijven volgen, want met Koen Vandewalle als nieuwe voorzitter en het bestuur zal dat zeker lukken. Geen kermis zonder koers, zeg ik altijd. En voor de rest mis ik geen enkele wielerwedstrijd op tv.”

“Norbert is gepassioneerd door de koers”, vervolgt kersvers voorzitter Koen Vandewalle. “Hij was de man die de daad bij het woord voegde en we kunnen alleen maar stellen dat hij een voorbeeld was voor ons allemaal. We weten allemaal hoeveel werk, telefoontjes, bezoekjes, papierwerk en geloop eraan te pas komt.”

“Jarenlang deed Norbert dat met veel plezier, met doorzetting, met koppigheid en met zijn zo eigen commerciële en diplomatieke aanpak. Hij deed zowel het werk voor als achter de schermen. Norbert organiseerde met succes meer dan 40 koersen, op de weg en in het veld, voor jong en oud, voor nieuwelingen en beroepsrenners.”

Kermiskoersen folklore

“Maar de wielerwereld en de kermiskoersen zijn veranderd. De voorbije tien jaar verdwenen er meer dan 120 kermiswedstrijden in West-Vlaanderen. Organisatoren worden te oud of vinden de nodige sponsors niet meer en kermiswedstrijden worden stilaan folklore.”

“Maar in onze gemeente niet: Norbert slaagde erin de beroepsrennerskoers in Kortemark te behouden als een regionale publiekstrekker, die van heinde en verre een pak publiek trok en nog steeds trekt.”

“Tijdens zijn voorzitterschap vulden de Ierse topspurter Sam Bennett, de Fransen Frederic Amorison en Adrien Petit en landgenoten Klaas Lodewyck en Pieter Vanspeybrouck het erepodium van Kortemark Koers. We zijn ook veel dank verschuldigd aan zijn echtgenote Monique. Want achter voorzitter Norbert stond een sterke vrouw, wiens inzet ook niet te overzien is. We kregen een gezonde en levendige club in handen en we gaan daar goed voor zorgen”, besluit Koen.

(JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.