Noordzeezwemmers duiken het nieuwe jaar in: “Dit geeft een enorme kick”

Maandagmorgen 8.30 uur: een vijftal zwemmers trotseert ter hoogte van het westerstaketsel het koude water. De eerste Noordzeeduik van het nieuwe jaar is daarmee een feit. “Het is een spiritueel ritueel”, zegt initiatiefneemster Sofie Vergote. “Je neemt de kracht mee uit de zee en laat achter wat je niet meer nodig hebt.”

Sofie Vergote, Heidi Zutterman en Katrien Vergote.© WK
Sofie Vergote, Heidi Zutterman en Katrien Vergote.© WK

De eerste week van het nieuwe jaar inzetten met een frisse Noordzeeduik, het sterkt volgens Sofie Vergote (50) de goede voornemens. “Ik heb het opgepikt van Wim Hof, ‘The Iceman’ (een Nederlander met verschillende kouderecords op zijn naam, red.) . Hij liet wetenschappers versteld staan van wat je kunt bereiken met ademhalingstechnieken, ijsbaden en de juiste mindset . In dit koude weer de zee ingaan, verbetert je immuunsysteem. Je lichaam maakt adrenaline en serotonine aan, zo kun je het zelf sturen en ziektes bestrijden.”

Euforisch gevoel

De temperatuur van het Noordzeewater bedraagt in de winter zo’n vijf graden. Sofie liet haar lichaam eerst geleidelijk aan de koude wennen. “Ik ben begonnen met een koude douche. Een dik jaar geleden ben ik dan in mijn eentje de zee ingegaan. Dat gaf een euforisch gevoel – het gevoel van een overwinning. Ik loop er snel in tot in op mijn hurken neer kan zitten, met mijn hoofd net boven het water. Je lichaam en geest prikkelen met de koude geeft een enorme kick”, aldus Sofie.

“Je neemt de kracht mee uit de zee en laat achter wat je niet meer nodig hebt”

Op het strand liggen her en der pakjes kleren verspreid. “Op een veilige afstand van elkaar, maar toch verbonden via dit ritueel. Mondjesmaat kwamen er sympathisanten bij. Eerst allemaal vrouwen, dan ook eens een man… Ik zou er graag een evenement van willen maken, maar door corona kan dat voorlopig niet.”

Met haar anti-aging schoonheidssalon Natuurlijk Jonger laat Sofie al bijna twintig jaar mensen stralen ongeacht hun leeftijd. “Het gaat daarbij niet enkel om een zalfje smeren, we bekijken ook waarom en hoe de huid veroudert. Je mentale gezondheid speelt een grote rol: stress, verkeerde voeding en slecht slapen verouderen ons systeem.”

Vergrootglas

Met haar wekelijkse Noordzeeduik wil Sofie anderen aansporen om hun lot in eigen handen te nemen. “Iedereen wil wel zoals in een sprookje lang en gelukkig leven, maar de meesten doen er weinig aan om dat ook waar te maken. Mijn motto is dat je als mens zelf veel in de hand hebt om gezond, gelukkig, fit, energiek en zelfzeker te zijn. Geluk komt niet uit de lucht gevallen: hoe je leeft, denkt en doet bepaalt alles”, aldus Sofie. Met haar nieuwe website Love MY Life lanceert ze eerstdaags ook een 100 dagen-stappenplan om het allerbeste uit je leven te halen en voor verandering te durven gaan. “Zelf de touwtjes in handen nemen geeft je kracht. Als je niet gelukkig bent in je relatie, van jezelf vindt dat je te dik bent of je elke dag naar je werk sleept, doe er dan wat aan. Pak je leven in eigen hand. Vaak beseffen mensen pas dat ze daaraan toe zijn wanneer ze door een crisis gaan, maar eigenlijk zou je je leven altijd onder een vergrootglas moeten leggen. Ben je wel het leven aan het leiden dat je wilt? Ook mijn leven was er een met ups en downs. Door wat ik allemaal meemaakte, kon ik diep in de put zitten en mij beklagen. Maar wat win je daarmee? Ik heb leren omgaan met tegenslagen en verdriet en pijn een plaats leren geven. Ik heb bewust gekozen voor geluk.”

Honderd jaar

Jezelf met de natuur verbinden, hoort daar voor Sofie ook bij. “Vroeger ging ik altijd wandelen als ik even niet goed in mijn vel zat. Zo in de verte turen, dat geeft je het relativeringsvermogen om te beseffen dat je probleempjes nietig zijn ten opzichte van die kleine stip die je bent. Nu is de zee mijn therapie. Als ik in zee ga, laat ik mijn niet-helpende gedachten en gedragingen daar achter en neem ik de kracht uit de zee mee om mijn doelen te halen. Ik wil op een gelukkige manier honderd jaar worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.