Noordkaai in Izegem volledig in ere hersteld

© GF
Philippe Verhaest

Sinds begin deze week is de Noordkaai in Izegem weer open voor alle verkeer. Zo is een belangrijke toegangsweg voor de nabijgelegen industriezone opnieuw beschikbaar.

De Noordkaai langs het kanaal Roeselare-Leie is een belangrijke toegangsweg voor de vele bedrijven die er gevestigd zijn. Om een vlotte bereikbaarheid van de bedrijventerreinen te verzekeren, legde De Vlaamse Waterweg, in nauwe samenwerking met de stad Izegem, een nieuw wegdek aan tussen de Centrumbrug en het kruispunt met de Lodewijk De Raetlaan.

Ook de watergoten en -slikkers werden waar nodig vervangen en er kwam een nieuwe wegfundering met twee onderlagen. Zondag 17 mei werd de toplaag aangebracht. De kostprijs van de werken bedraagt in totaal 1,26 miljoen euro.

1,1 miljoen ton goederen loopt via Noordkaai

“Deze werken zijn van cruciaal belang voor vlot water- en wegtransport”, stelt Lieven Dejonckheere, afdelingshoofd Regio West van De Vlaamse Waterweg. “De goederen worden aangevoerd via het water naar de vele bedrijven die hier aanwezig zijn en worden vervolgens opgeslagen of verwerkt om ze daarna verder via de weg te verdelen. Het kanaal Roeselare-Leie is jaarlijks goed voor 4,5 miljoen ton vervoerde goederen en is een belangrijke as voor watergebonden transport. Maar liefst 1,1 miljoen ton daarvan wordt overgeslagen via de Noordkaai.”

Tijdens de werken werd de Noordkaai opgedeeld in twee zones waaraan gelijktijdig gewerkt werd. “Om alles in goede banen te leiden, was er nauw overleg met de aanwezige bedrijven”, beaamt burgemeester Bert Maertens. “Dankzij de gefaseerde aanpak en aangepaste omleidingsroutes bleven de bedrijven en hun overslaginstallaties gedurende de volledige periode van de werken toegankelijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.