Noorden van Frankrijk is nu ook oranje zone

© (Foto Pixabay)
Redactie KW

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft zaterdag verschillende regio’s in Bulgarije, Zwitserland, Roemenië, Frankrijk en Spanje een rode kleurcode gegeven. Verschillende andere regio’s, waaronder de Franse Région du Nord, krijgen code oranje.

Voor reizigers die in deze coronatijden terugkeren uit een zogenaamde oranje zone, is geen quarantaine meer aanbevolen, maar wordt het wel gevraagd. Er wordt gerekend op de burgerzin van reizigers.

Code rood geldt nu voor delen van Bulgarije (Severoiztochen, Yugozapaden), de Zwitserse regio Meer van Genève (Genève, Lausanne en Montreux), Roemenië (Centrum, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Sud-Vest Oltenia). De andere delen van Roemenië blijven oranje.

In Frankrijk kleurt het departement Mayenne rood. Verder worden Ile de France (behalve Seine-et-Marne, dat blijft groen), Pays de la Loire, Région du Nord (Nord-Pas de Calais), Haut-Rhin, Haute-Savoie) oranje.

Ook in Spanje verandert er een en ander. Daar kleuren naast provincie Lleida in Catalonië en provincia Huesca in Aragon de regio’s Navarra en Barcelona rood. Girona, Tarragona, Baskenland, La Rioja, Extremadura, Soria en Guadalajara, Castellón, Valencia, Murcia en Almeria worden oranje.

Verder gaat code oranje vanaf vandaag van kracht voor grote delen van Kroatië (Adriatisch gebied, oostelijke gebied, Zagreb), delen van Nederland (Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Holland), Malta, delen in Polen (Klein-Polen, Silezië, Slaskie en Malopolski) en Oost-Slovenië.

De analyse voor de kleurcodes gebeurt door de Belgische experten, die zich baseren op de epidemiologische evolutie in de verschillende landen van de laatste veertien dagen, verklaart woordvoerder Karl Lagatie van Buitenlandse Zaken.

Wie uit de rode zones terugkeert, net als uit niet-EU- en niet-Schengenlanden, moet verplicht in quarantaine en een coronatest ondergaan. Bij terugkeer uit de oranje zones beveelt Buitenlandse Zaken een quarantaine en een test aan.

De reisadviezen zijn terug te vinden op de website diplomatie.belgium.be

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.