Nooit zo weinig verkeersdoden in West-Vlaanderen

Nooit vielen er zo weinig dodelijke verkeersongevallen in West-Vlaanderen als de voorbije negen maanden. © belga
Olivier Neese

Daarmee gaat onze provincie in tegen de nationale trend, waarbij er 17 procent meer verkeersdoden.

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er in ons land 17% meer verkeersdoden gevallen dan in dezelfde periode vorig jaar: van 319 naar 372. Dat blijkt uit de cijfers van de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute.

Tegen de algemene trend in was er in West-Vlaanderen een stevige daling: van 40 naar 32. Nooit eerder waren er minder verkeersdoden in onze provincie. De negatieve uitschieter is Antwerpen. Daar steeg het aantal verkeersdoden van 32 naar 45.

“De nationale stijging van het aantal verkeersdoden is vooral te wijten aan de eerste zes maanden, die een ware catastrofe waren op onze wegen. De zomermaanden waren dit jaar iets minder dodelijk dan vorig jaar (-3%)”, klinkt het.

Ook minder letselongevallen in onze provincie

In het hele land is het aantal gewonden lichtjes teruggelopen (van 35.805 naar 34.815, ofwel -3%), net zoals het aantal letselongevallen (van 28.129 naar 27.700, ofwel -1,5%). Het aantal letselongevallen steeg enkel in Oost-Vlaanderen een heel klein beetje (+0,4%). In Vlaams-Brabant was er een status quo, terwijl we in West-Vlaanderen (-3%), Antwerpen (-3%) en Limburg (-8%) minder letselongevallen noteerden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.