Nooit eerder zo rustig in Oostende op 15 augustus

Op de zeedijk was het erg rustig. © (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De aangekondigde volkstoeloop naar aanleiding van het weekend van 15 augustus blijft voorlopig uit in Oostende. “Vreemd wat we nu meemaken”, vertelt Vi Fossee van Bistro Chopin op de Visserskaai.

Normaal zou je op een dag als zaterdag 15 augustus op de koppen moeten kunnen lopen in Oostende. De druktebarometer kleurt op veel plaatsen in Oostende donkergroen en dat staat voor rustig. Bepaalde plaatsen in het centrum kleurden dan weer lichtgroen, wat staat voor ‘gezellig’. Maar echt druk zoals het normaal zou moeten zijn in een kuststad als Oostende, werd het zaterdag op geen enkel moment. Vi Fosee (58) baat al enkele jaren Bistro Chopin uit op de Visserskaai in hartje Oostende. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, zucht ze. “Nooit eerder was het in augustus zo kalm. Wat daar de oorzaak van is? Ik vermoed de vele incidenten langs onze kust. Precies of de mensen werden afgeschrikt want juli was dan wel weer goed. Nochtans verloopt alles veilig aan onze kust wat de coronamaatregelen betreft. Ook in Oostende zijn er al incidenten geweest, maar al bij al valt dat nog mee. Ik wil hierbij een warme oproep doen om Oostende niet links te laten liggen. Kom naar Oostende, geniet van de zon, zee en het strand. Er valt hier zoveel te beleven.”

En Vi heeft gelijk: op de anders zo drukke Visserskaai tijdens de zomer loopt amper een kat. De mobiele viskraampjes proberen hun producten aan de man te brengen, maar ook daar staat het water hen aan de lippen. Oostende is niet wat het normaal moet zijn in deze tijden. Ook het station van Oostende oogt leeg. De NMBS liet weten dat de meeste treinen naar de kust amper halfvol zaten. Om 15 uur was ook de zeedijk zo goed als leeg. Pas toen de zon door het wolkendek brak werd het er iets drukker, maar opnieuw niet wat het normaal moet zijn. Het aanmeldingssysteem voor het strand treedt in principe in werking op drukke zomerdagen. Ook dit weekend moet men zich aanmelden voor de drie drukste stranden in Oostende, maar dat blijkt een maat voor niets. Hooguit een duizendtal mensen maken van het strand gebruik terwijl er plaats is voor 15.000 mensen. Neen, Oostende is niet wat het zou moeten zijn. Het weekend van 15 augustus is traditioneel het einde van de drukste periode aan de kust. Maar die lijkt nu al voorbij te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier