NoodweerBenelux kent steile groei: “Tomorrowland en Rock Werchter tonen interesse”

Het gaat Nicolas Roose voor de wind met zijn bedrijf NoodweerBenelux. (foto HDV)
Redactie KW

Of het nog gaat sneeuwen deze winter kan Nicolas Roose (29) ons niet zeggen, maar dat hij naam en faam aan het maken is als weerman lijdt geen twijfel. “Op dit ogenblik doen diverse steden en gemeenten een beroep op de weerdiensten van NoodweerBenelux.”

Het gaat hard voor de ambitieuze weerman, die opgegroeid is in Waregem maar nu in het centrum van Anzegem woont. Behalve een snel groeiend klantenbestand voor zijn meteorologisch bedrijf NoodweerBenelux heeft Nicolas ook een Facebookpagina die al 130.000 volgers telt. Het loopt zo goed dat hij vorig jaar beslist heeft om te stoppen als onderwijzer in het lager onderwijs. “Het was absoluut geen gemakkelijke keuze. Ik zal altijd met goede herinneringen terugkijken naar mijn jaren dat ik lesgaf, maar ik wil me ten volle kunnen concentreren op de verdere uitbouw van mijn bedrijf.”

Van waar die drang om continu met het weer bezig te zijn?

“Hoe moet ik dat zeggen… Als ik dat kan doen, voelt het alsof het elke dag opnieuw Kerstmis is. Zo gefascineerd ben ik door het weer. Ik vind het enorm boeiend om het weer te analyseren en te controleren in welke mate mijn verwachtingen ook kloppen met de werkelijkheid. Ik hou me vooral bezig met weersverwachtingen voor de komende 24 uur en probeer me daarin te onderscheiden. Heel wat klanten zijn gebaat bij deze specifieke aanpak en weten dat ze op mij een beroep kunnen doen. Een nauwkeurige weersverwachting maken die mijn klanten vooruit helpt, is een van de belangrijkste pijlers binnen NoodweerBenelux.”

Ik wil een pionier zijn met het gebruik van artificiële intelligentie

De stad Waregem is een belangrijke opdrachtgever. Wat doe je daar precies voor?

“Ik ben nu de vaste weerman van de stad. Dat betekent onder meer dat ik stormwaarschuwingen lever waardoor de stad weet of het bijvoorbeeld nodig is om een park te sluiten. Als het vriest en de wegen er mogelijk glad gaan bij liggen, spreek ik af met de strooidiensten wanneer die best uitrukken. Dankzij de nieuwste weermodellen kan ik vandaag heel lokaal analyseren. Dat was vroeger niet mogelijk. Zo is het best mogelijk dat er in Waregem niet moet gestrooid worden als er vanuit het KMI een algemene waarschuwing komt. Daarin wil ik me iedere dag opnieuw onderscheiden. Zo weten de strooidiensten al ruim op voorhand of er de volgende nacht moet gestrooid worden. Sinds een aantal jaren ben ik ook bij Zulte aan de slag nadat de strooidienst van Waregem me daar aanbevolen had. Dat ik op die manier naam maak, geeft me veel voldoening. Inmiddels zijn er nog andere steden en gemeenten voor wie ik werk, onder meer de stad Kortrijk en de gemeente Kruisem.”

BIO

Privé

Nicolas Roose (29) is geboren en getogen in Waregem, maar woont nu in de Kerkstraat in Anzegem.

Loopbaan

Hij volgde elektriciteit en elektronica aan het VTI van Waregem. Daarna behaalde hij een bachelor lager onderwijs in de Normaalschool van Tielt.

Tot juni vorig jaar werkte hij als leerkracht in De Keimolen in Kruisem. Nu is Nicolas halftijds meteoroloog in het energiebedrijf Yuso in Waregem. Daarnaast runt hij zijn eigen bedrijf NoodweerBenelux. Daarmee voert hij onder meer opdrachten uit voor een aantal steden en gemeenten.

Je voorspelt ook het weer voor het Waregemse Yuso. Welk voordeel haalt dat energiebedrijf daaruit?

“Yuso werkt met groene stroom en injecteert die in het hoogspanningsnet. Ik voorspel het aantal uren zon dat er op komst is. Met die informatie weet Yuso of het interessant is om energie te kopen of te verkopen op de stroombeurs Belpex. Door accurate voorspellingen te maken, kan ik de winsten voor het bedrijf en de klanten helpen verhogen.”

Waar wil je over vijf jaar staan?

“Ik wil graag deze groei aanhouden en enkele werknemers tewerkstellen. Daarnaast wil ik ook investeren in automatisering van weergegevens om zo nog een groter klantenbestand te kunnen bedienen. De opkomst van artificiële intelligentie zal zeer interessant worden voor onze sector. Daar wil ik graag een pionier in zijn.”

Armand Pien blijft mijn grote voorbeeld, ook al heb ik hem nooit live aan het werk gezien

Ik dacht dat je ging zeggen dat je er van droomt om tegen dan het weer te kunnen voorspellen op de VRT of op VTM?

“Ze mogen mij altijd contacteren (lacht) maar niet tegen elke prijs. Mocht de voorwaarde daarbij zijn dat ik mijn bedrijfsactiviteiten stopzet, dan zou ik het niet doen. Er zijn wel contacten met grote festivals zoals Rock Werchter, Tomorrowland of het Nederlandse Pinkpop om hen te begeleiden met weeradvies.”

Wie van onze weermannen of vrouwen weet je te inspireren?

“Bij de huidige generatie heb ik niet echt een voorkeur. Armand Pien blijft mijn grote voorbeeld, ook al heb ik hem nooit live aan het werk gezien. Wel heb ik via YouTube filmpjes van hem kunnen bekijken. Daaruit blijkt dat Pien de gave bezat om vaak ingewikkelde atmosferische verschijnselen in eenvoudige woorden uit te leggen. Dat bewonder ik.”

Je levert weerberichten 24 uren op 24, 7 dagen op 7. Je doet dit in je eentje. Heb je nog een sociaal leven?

“Ik heb een brede vriendenkring maar ik ben wel altijd bereikbaar voor mijn opdrachtgevers. Is er stormweer op komst, dan gebeurt het soms dat ik halsoverkop moet vertrekken. Mijn vrienden weten dat. Natuurlijk gebeurt dat niet om de haverklap, vaak is er stabiel weer voor een langere periode. Toch is het vervelend als ik er plots vandoor moet tijdens een gezellig onderonsje. Dat is ook een belangrijke reden waarom ik nieuwe mensen wil aantrekken.”

(Freddy Vermoere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier