Noodopvangkamp in Sijsele ontruimd door bommelding, noodplan ondertussen opgeheven

Burgemeester Joachim Coens licht de situatie toe op de persconferentie.
Redactie KW

Een bijzonder concrete dreiging, een bom die in het asielcentrum zou ontploffen om 9.45 uur, zorgde dat het centrum deze morgen om 6 uur volledig werd ontruimd. Na een uitgebreide sweeping werd geen verdacht pakket gevonden. De bewoners zijn intussen terug naar het centrum gebracht.

“Op 14 april kwam bij het administratief centrum in Moerkerke, de hoofdzetel van het stadsbestuur, per post een brief aan met daarin de melding dat er op zaterdagmorgen om 9.45 uur een bom zou ontploffen in het noodopvangkamp in Sijsele”, legde burgemeester Joachim Coens uit op een persconferentie in het gezelschap van de woordvoerster van het Rode Kruis en de Korpschef van de Lokale Politie. “Alles werd in gereedheid gebracht om het gemeentelijk nood- en interventieplan vanaf zaterdagmorgen om 6 u af te kondigen. Het verkeer ter hoogte van de kazerne werd afgeleid en er gold een parkeerverbod. De bewoners van het opvangkamp werden omstreeks 6 uur allen gewekt met de melding dat er een dreiging was en werden met drie bussen geëvacueerd. Ze vinden nu een tijdelijk onderkomen in de sporthal van Moerkerke.”

Volgens korpschef Steve Desmet werd een uitgebreide sweeping van het terrein uitgevoerd. “Daarbij werkten we samen met de collega’s van de federale politie die ook explosievenhonden inschakelden. Er werd geen verdacht pakket gevonden en de directe dreiging is dus voorbij. Het is wel zo dat we nu nog bezig zijn met nader onderzoek op het terrein. Eens dat is afgerond kunnen de bewoners in principe terugkeren, maar de concrete gang van zaken bespreken we in de loop van de dag met alle betrokken diensten en instanties.”

Noodopvangkamp in Sijsele ontruimd door bommelding, noodplan ondertussen opgeheven

Over de aard van de dreigbrief werd niet in detail gecommuniceerd. Het is enkel duidelijk dat deze in het Nederlands werd opgesteld en via de post bezorgd. “Verdere communicatie hiervoor laten we over aan het parket dat uiteraard een onderzoek gestart is”, klonk het bij de hoofdcommissaris Desmet. “De kosten die gepaard gaan met heel dit incident zullen uiteraard verhaald worden op de afzender van de dreigbrief, als deze kan geïdentificeerd worden”, vulde burgemeester Coens nog aan. Specifieke bijkomende veiligheidsmaatregelen in het licht van dit incident, zoals bijvoorbeeld fouilles of het doorzoeken van zakken, zijn niet voorzien. Intussen werden de bewoners via bussen van de sporthal terug naar het centrum gebracht.

(PDV)

De bewoners werden in de namiddag met bussen terug naar het centrum gebracht.
De bewoners werden in de namiddag met bussen terug naar het centrum gebracht.© Foto AF

Noodopvangkamp in Sijsele ontruimd door bommelding, noodplan ondertussen opgeheven

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.