Noodlot treft familie opnieuw: jeugdspeler (13) FC Gullegem plots overleden na hartfalen

© a-KW
Redactie KW

Er heerst een enorme verslagenheid in Gullegem bij het vernemen van het plotselinge overlijden van de 13-jarige Emiel Degrande uit de Kwadestraat, een sympathieke jongen die bijzonder graag gezien was zowel bij de Chiro als bij FC Gullegem waar hij jeugdspeler was. Emiel is dinsdagnamiddag overleden aan een hartfalen. Het overlijden van de jonge Gullegemnaar is een tweede zware klap op korte tijd voor de familie. Iets meer dan twee weken geleden stierf zijn neef Arthur Deconinck samen met zijn boezemvriend Maxim Vaernewyck in het Duitse Stuttgart. Het afscheid vindt volgende woensdag 18 september plaats.

Door Noël Maes

Vorige zaterdag speelde hij nog een voetbalwedstrijd met zijn vrienden van de IPU15 van FC Gullegem. Later die dag voelde hij zich niet goed. Zijn ouders reden met hem naar het ziekenhuis AZ Groeninge voor een controle maar daar ontdekte men op het eerste gezicht niets onrustwekkends. Dinsdag is hij op school – het PTI in de Karel de Goedelaan in Kortrijk – opnieuw onwel geworden, nam contact met zijn ouders en fietste naar huis. Toen zijn vader wat later thuis kwam, vond hij hem zonder teken van leven. De bijgeroepen hulpdiensten konden helaas niets meer voor hem doen.

Emiel, die eind dit jaar 14 zou worden, was de zoon van Diederik Degrande en Stefanie Vantomme. Hij heeft nog een oudere en een jongere zus, Julie en Louise. Bijzonder tragisch in de familie is dat Nele Degrande, zus van Emiels vader, de moeder is van Arthur Deconinck uit Moorsele, de 21-jarige jongen die op 23 augustus samen met zijn kameraad Maxim Vaernewyck in hun wagen de dood vond op een parkeerterrein in het Duitse Stuttgart.

Chirofamilie

De hele familie Degrande is bijzonder bekend in Gullegem, door haar inzet en engagement. Wijlen opa Freddy, echtgenote van Ann Dewispelaere, is nog uitbater geweest van De Bond in Gullegem. Zij waren destijds ook kookouder bij de Chiro. Emiels vader Diederik is hoofdleider geweest en het hele gezin ademde Chiro. Emiel was eerste jaar keti (kerels en tiptiens) bij Chiro Okido.

“Onze wereld stond plots stil”, zo luidde het op de Facebookpagina van de jeugdbeweging. Leden die behoefte hadden om samen te komen, konden woensdagnamiddag terecht in het heem voor een babbel, om herinneringen op te halen, stil te zijn en steun te zoeken bij elkaar.

Geliefd voetballertje

Ook bij FC Gullegem komt het onwezenlijke nieuws als een mokerslag aan. De trainingen daar werden na het trieste nieuws afgelast, ook de geplande fotosessie ging dinsdagavond niet door. “Al van zijn prille kinderjaren speelde Emiel bij ons – hij was centrale verdediger – en had heel veel kameraden. De jongens hingen echt aan elkaar, ze kenden elkaar bijna allemaal van kinds af,” zegt zijn jeugdtrainer Kenneth Waelkens, leerkracht in De Dobbelsteen in Heule. “Emiel was echt een heel sympathieke jongen, altijd positief ingesteld en blijgezind, een echte ambiancemaker. Het is niet te vatten. We komen vrijdag samen en er zal een psychologe aanwezig zijn.”

De uitvaartplechtigheid van Emiel vindt plaats op woensdag 18 september om 10.30 uur in de aula van Uitvaartzorg Serrus in Sint-Eloois-Winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier