Noodlot slaat toe: Gistelnaar (47) sterft op eigen verjaardag

Nico Vanoverbeke (47) stierf zondag op zijn verjaardag. Hij had een barbecue voor de ganse familie gepland, maar werd op zijn verjaardag niet meer wakker. “Alles stond klaar. Maar het bleef onaangeroerd. Precies het scenario van een slechte film”, aldus zijn weduwe.

Weduwe Kelly Blancquaert (48) en dochters Jana (23) en Jolien (20) zijn in shock. © TLG

In plaats van zijn verjaardagsfeest te vieren, zaten we plots allemaal samen rond de tafel om zijn begrafenis te regelen. Hij had zijn barbecue tot in de puntjes voorbereid. Maar hij heeft nooit achter het vuur mogen staan.” Het gezin van Nico Vanoverbeke moest zondagmorgen onverwachts afscheid van hem nemen. Hij overleed in zijn slaap en dat op de dag van zijn verjaardag.

Een barbecue voor de ganse familie. En Club Brugge tegen Anderlecht ‘s avonds. Die 47ste verjaardag zou zondag voor Nico Vanoverbeke uit Gistel een topdag worden. “Hij was al een ganse week bezig met de voorbereiding voor het feest. Hij ging de dag voordien nog parasols en een tuintafel halen. Hij wilde feesten voor zijn verjaardag én het feit dat we recentelijk 25 jaar getrouwd waren. Dubbel feest. Maar we hebben het helaas niet meer mogen vieren“, zegt weduwe Kelly Blancquaert (48).

Op de doodsbrief zou dan ook twee keer dezelfde datum staan: zowel zijn geboorte- als sterfdag. Maar dat liet Kelly aanpassen. “De mensen zouden denken dat het een drukfout is. We hebben er nu “onverwacht thuis overleden op zijn 47ste verjaardag” van gemaakt. Dat klinkt anders”, zegt ze. “Zijn geboortedag zal dezelfde zijn als zijn sterfdag. Dat betekent misschien één symbolische dag minder in de toekomst. Maar het zal wel een héél erg zware worden dan.”

Het gezin trof Nico – die als vorkheftruckchauffeur in Packo Inox werkte – zondagmorgen dood in de zetel aan. Hij had de gewoonte om beneden in de zetel te komen liggen als hij niet kon slapen. Maar wellicht kreeg hij daar zondagnacht iets aan zijn hart. “Zijn moeder stierf aan een hartfalen toen ze 48 jaar oud was. Ik had daar wel al eens aan gedacht toen hij die leeftijd ook naderde”, zegt Kelly. “Maar Nico zou nooit naar een dokter gaan als hij niet anders kon. Bovendien was hij ook kerngezond. Dus dit hadden we nooit zien aankomen.

Noodlot slaat toe: Gistelnaar (47) sterft op eigen verjaardag
© TLG

Ook bij dochters Jana (23) en Jolien (20) komt het overlijden van hun vader hard aan. Zij wilden hem net verrassen met een verjaardagsgeschenk waar hij al vaak om gevraagd had. “Hij was fan van Club Brugge en wou een truitje. Jolien zou ‘s avonds naar het stadion gaan kijken en een truitje kopen. Dat wilden we hem pas nadien geven. Niet op zijn verjaardag, want dat zou hij verwachten (glimlach). We hebben het helaas nooit voor hem kunnen kopen“, zegt Jana.

Het gezin hoefde niet lang na te denken over de vraag of ze iets aan de krant kwijt wilden. En dat had een goeie reden. “Telkens als er iets in de krant of in het nieuws kwam over iemand die was overleden reageerde Nico daar op. “Bij mij zullen ze daar niet zoveel paté rond draaien”, klonk het dan. Maar kijk, nu gebeurt dat toch een beetje. Ik denk dat hij daar best trots op zou zijn.”

De begrafenis vindt zaterdagmorgen om 10 uur plaats in de Dekenale kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart in Gistel.

(TLG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.