Nooddecreet laat 20 procent meer crematies toe in Kortrijks crematorium

Annelies Nollet

Vlaams Parlementslid en Kortrijkzaan Axel Ronse (N-VA) nam het initiatief voor een nooddecreet dat het Kortrijkse Crematorium Uitzicht toelaat om zijn quota te overschrijden. Het decreet werd woensdagavond laat nog goedgekeurd in het Vlaams Parlement. “Ons crematorium zit door corona bijna aan de limiet van 4.000 crematies voor 2020. Een vergunning om daarboven te gaan zou maanden op zich laten wachten. Dankzij het decreet mogen er eenmalig 20 procent meer crematies plaatsvinden”, aldus Ronse.

In het Vlaams Parlement werd woensdag een nooddecreet goedgekeurd dat het crematorium van Kortrijk de mogelijkheid geeft om dit jaar een beperkt aantal bijkomende crematies uit te voeren dan toegelaten in de vergunningen.

Oversterfte door corona

“Die capaciteitsuitbreiding was noodzakelijk door de oversterfte die de coronapandemie heeft teweeggebracht”, legt Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse (N-VA) uit. “Met dit decreet is voor dat acuut probleem voor de resterende maanden van dit jaar een oplossing gevonden. Ervoor zorgen dat mensen in hun eigen omgeving afscheid kunnen nemen van hun dierbaren is nu wel het minste wat we kunnen doen.”

“Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen”, zo legt Axel Ronse uit. “Het aantal crematies is fors gestegen door de COVID uitbraak. In zowel Kortrijk als Aalst en Sint-Niklaas gold een beperking op jaarbasis voor het aantal crematies. Dat betekende dat mensen niet meer zouden kunnen gecremeerd worden in hun thuisstad.””Een bijstelling van de milieuvoorwaarden van de vergunning van die crematoria was dan ook meer dan aangewezen. Enkel op die manier kon men immers een capaciteitsuitbreiding bekomen. Door snel te schakelen werd deze namiddag een nooddecreet voor een tijdelijke capaciteitsverhoging van vergunde crematoria gestemd in het Vlaams Parlement. Wij zijn ook blij dat we de collega’s van het Vlaams Parlement konden overtuigen om in te stemmen met dit decreet.”

800 extra

“Dankzij dit decreet kunnen de steden met een quota dit jaar 20% meer crematies uitvoeren dan normaal toegelaten”, aldus een tevreden Ronse. Crematorium Uitzicht in Kortrijk heeft een quotum van maximum 4.000 crematies per jaar. Het nooddecreet laat toe om dit jaar tot 20% extra, ofwel 800 crematies extra uit te voeren dit jaar. Dit is een eenmalige maatregel die enkel voor 2020 van toepassing is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.