Nood- en interventieplan voor massaredding op zee is klaar

© BELGA
Redactie KW

Het nood- en interventieplan voor massareddingen op zee is zo goed als klaar. Dat meldt provinciegouverneur Carl Decaluwé, die had aangedrongen op dat plan.

Een nood- en interventieplan beschrijft hoe een noodsituatie moet worden aangepakt. Het omschrijft hoe de verschillende hulpdiensten en overheden moeten reageren wanneer een ramp van grote omvang zich voordoet. Decaluwé had erop aangedrongen om ook zo’n plan op te maken voor grote scheepsrampen waarbij veel mensen betrokken zijn, bijvoorbeeld een scheepsramp met een cruiseschip.

“Zo’n nood- en interventieplan was er tot op heden niet. Nochtans is dat belangrijk met het toenemend cruisetoerisme naar Oostende en Brugge. De ramp met de Flinterstar vorig jaar heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat een dergelijk plan nodig is. We moeten voorbereid zijn”, aldus Decaluwé.

Spiere-Helkijn hinkte achterop met nood- en interventieplan

De gouverneur dringt er sinds zijn aantreden, precies vier jaar geleden, bij alle gemeenten op aan om zo’n plan op te stellen. Inmiddels hebben alle 64 West-Vlaamse gemeenten een nood- en interventieplan opgemaakt. Spiere-Helkijn was de laatste om dat plan op te stellen. Het ligt nog ter goedkeuring bij de gouverneur.

Drie gemeenten hebben wel nog geen D5-plan. Dat is het communicatieplan. De gouverneur wacht nog op het D5-plan van Spiere-Helkijn, Ardooie en Vleteren. Decaluwé is ook opgetogen dat de helft van de gemeenten zich al geëngageerd heeft om dit jaar een rampoefening te organiseren.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.