“Nood aan uniforme regeling voor zwemmen in de Noordzee”

Redactie KW

“Nu krijgen de mensen tegengestelde signalen, zegt Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene, aan Belga.

Volgens Vandenberghe is de situatie momenteel onduidelijk. Zo heeft de Intercommunale voor Kustreddingsdiensten (IKWV) opgeroepen niet in zee te zwemmen. Vandenberghe: “Logisch want de temperatuur van het strandwater bedraagt slechts 11 graden”, zegt Steve Vandenberghe. Dat is ook de reden waarom West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé oproept boetes te geven aan iedereen die zwemt buiten de toegelaten zones.

Men zegt enerzijds dat zwemmen niet mag wegens te koud en onverantwoord, maar anderzijds zegt men: ‘kom naar onze badstad want wij hebben een bewaakte zone’

Maar net omdat er in twee gemeenten, namelijk De Haan en Blankenberge, het afgelopen weekend al werkten met bewaakte zwemzones, krijgen strandgangers volgens Vandenberghe ‘tegengestelde signalen’. “Men zegt enerzijds dat zwemmen niet mag wegens te koud en onverantwoord, maar anderzijds zegt men: ‘kom naar onze badstad want wij hebben een bewaakte zone'”, aldus Vandenberghe.

Er is volgens de Bredense burgemeester een uniforme regeling nodig voor alle kustgemeenten. “Ofwel mag er gezwommen worden in het Noordzeewater ofwel niet. Het initiatief om bewaakte strandzones te creëren in het voor- en najaar moet van de gouverneur en van de IKWV komen, die hiervoor maar een poule van strandredders moet aanleggen. Het initiatief laten aan de kustgemeenten zelf die hiermee toeristen willen lokken, is onverantwoord.”

In een reactie stelt het IKWV ook gewonnen te zijn voor uniformiteit. “Maar iedere kustgemeente heeft zijn autonomie. We vragen de gemeenten ook om een jaar op voorhand een planning op te maken zodat we materiaal en mensen kunnen voorzien. Het is niet evident om, bijvoorbeeld bij heel goed weer, op het laatste moment materiaal te voorzien“, aldus An Beun van IKWV.

De reddingsdiensten staan ook niet te springen om GAS-boetes uit te schrijven. “Dat vergt een opleiding, en veelal gaat het om jobstudenten. Bovendien, in onbewaakte zones zijn er geen redders, dus hoe kun je dan controleren dat toeristen de regels negeren”, aldus Beun. Ook Vandenberghe is geen voorstander, en wil toeristen niet gaan beboeten. En ook GAS-boetes zijn een bevoegdheid van de gemeente, dus ook hier dreigt uniformiteit verloren te gaan.

“Ik ga dit zeker aanhalen op de kustburgemeesteroverleg”, besluit Vandenberghe. “En ik hoop dat de gouverneur op tafel klopt en iedereen op één lijn krijgt. We willen allemaal hetzelfde, maar het gebeurt niet.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier