“Nood aan meer blauw op straat”: CD&V pleit voor politiekantoor in centrum van Kortrijk

© BELGA
Olaf Verhaeghe

Haal de politie opnieuw naar het centrum van de stad. Dat is de boodschap die CD&V Kortrijk in de gemeenteraad aan het stadsbestuur richtte. Fractieleider Hannelore Vanhoenacker pleit voor een politiehub, op een zichtbare en vlot bereikbare plaats in het centrum van Kortrijk. “We willen meer fysieke aanwezigheid van politiemensen. Meer blauw op straat zou door veel mensen geapprecieerd worden.”

De inkt van het Buda-plan om de overlast in de omgeving van de skatebowl en Budabeach aan te pakken, is nog niet helemaal droog, of daar is al een nieuw voorstel. Eind vorige week stelden de Kortrijkse politiezone Vlas en het stadsbestuur vijf concrete actiepunten voor om het patsergedrag, het druggebruik en het vandalisme in de buurt tegen te gaan. Onder meer fouilleringen, een vaste camera en systematische identiteitscontroles moeten de rust er doen terugkeren.

Extra kantoor

Ook CD&V Kortrijk ziet dat de druk op de ketel toeneemt. “Er zijn toch wel wat moeilijkheden in bepaalde moeilijk te handhaven zones in onze stad”, zegt Hannelore Vanhoenacker, fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad. “Het plan om de overlast aan de skatebowl aan te passen, is een stap in de goede richting, maar we willen vooral meer fysieke aanwezigheid van de politie. Meer blauw op straat zou door veel mensen geapprecieerd worden.”

Net daarom pleit CD&V voor de terugkeer van een politiehub – een politiekantoor zeg maar – in het centrum van Kortrijk. “Er zijn veel mogelijkheden: het Schouwburgplein, de Kiosk, de Grote Markt,… Allemaal plaatsen waar een zichtbare en vlot bereikbare politiedienst kan worden ondergebracht. Op die manier moeten we een zorgeloze zomer kunnen hebben.” Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) ondersteunt het CD&V-voorstel volmondig, maar benadrukt ook dat ‘de problemen bij naam moeten worden genoemd’. “Het gaat niet om ‘overlast’ of ‘zinloos geweld’, het gaat om extreme problematieken waarbij de daders gekend zijn. Door rond de pot te draaien, lossen we dat probleem niet op.”

Nummer 1701

Burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) lijkt echter niet meteen gewonnen voor een politiehub. “Ik begrijp het idee en de vraag naar meer blauw op straat, alleen is een nieuw kantoor contradictorisch. Je stopt dan beschikbare agenten opnieuw in een bureautje. We moeten er daarentegen voor zorgen dat we ons korps zou efficiënt mogelijk organiseren. Het is vandaag al enorm moeilijk om vacatures ingevuld te krijgen. We hebben geen mensen over.”

Het nummer 1701, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bereikbaar, doet volgens de burgemeester al dienst als politiehub. “En we hebben onze camera’s, die de ogen van onze agenten op het terrein versterken. In een ideale wereld zouden we veel meer manschappen hebben om alles af te dekken, maar u weet helaas ook dat dat vandaag niet het geval is. Het is niet haalbaar om agenten in bijkantoortjes te steken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier