Nono zamelt spullen in voor armen en geeft alles weg

Nono Brévière zet zich in voor Collect4Poor: "Mijn zolder en kelder lagen vol met ongebruikt materiaal, terwijl anderen niets hadden. Ik kon die ongelijkheid onmogelijk aan me voorbij laten gaan." © WO
Redactie KW

Opruimen is weer helemaal in. Een huis waar alles netjes op zijn plaats ligt, waar ruimte is en waar overdaad tot het verleden behoort. Voor Nono Brévière uit Menen was het de start van een heus solidariteitsproject.

Door Christophe Lefebvre

Nono Brévière (42), een verpleegkundige uit Menen, had net zoals zoveel mensen last van een propvolle kelder en een al even volgepropte zolderruimte. “Een drietal maanden geleden zag ik in de krant een artikel over een groep die speelgoed inzamelde voor kansarme kinderen. Onder het motto ‘Een Sinterklaas voor iedereen’ werd speelgoed verzameld en verdeeld onder kinderen bij wie de Sint meestal niet langs komt. Dat artikel greep me zo naar de keel, dat ik besloot om zelf de koe bij de horens te vatten.”

Onzichtbare armoede

Wanneer Nono zijn kelder en zolder opruimde, zag hij plots hoe hij hiermee anderen kon helpen. “Ik kwam al snel tot het besef dat veel van mijn gehamsterde materiaal nog erg bruikbaar was”, gaat Nono verder. “Waarom zou ik het verkopen of naar het containerpark brengen, als iemand anders er nog lang plezier aan kan beleven?

Waarom zou ik iets verkopen, als iemand anders er nog plezier aan kan beleven?

Nono verzamelde alles wat hij kon missen en bracht het naar de Télévestiaire. Dat moment werd voor hem een eye-opener. “Het eerste wat me opviel, was dat het er erg druk was. Als rasechte Menenaar schrok ik ervan dat er in onze eigen stad zoveel armoede was en dat ik het nooit echt had gezien. Mensen die in diepe problemen zitten, lopen er niet mee te koop, maar ze zijn er wel. Dat werd daar op een harde manier duidelijk”, getuigt een aangedane Nono.

“Het viel me ook op dat er van bepaalde zaken veel beschikbaar was, maar van andere dingen totaal niet. Bad- en bedlinnen waren er zeldzaam en na de sinterklaasperiode was ook het speelgoed weg. Ik dacht meteen aan de eindejaarsperiode die voor heel wat kinderen zonder cadeautjes zou verlopen. Mijn zolder en kelder lagen vol met ongebruikt materiaal, terwijl anderen helemaal niets hadden. Ik kon die ongelijkheid onmogelijk aan me voorbij laten gaan.”

Met de hulp van drie andere mensen werd een structuur, onder de naam Collect4Poor, op poten gezet. “Dagelijks spenderen we één à twee uren aan het contacteren van bedrijven, organisaties of zelfs gewoon particulieren, met de vraag hun voorraden en hun kasten te overlopen. Misschien hebben ze onverkochte items, kledij of een reserve donsdeken dat lang niet gebruikt is geweest. We halen het op, verzamelen en sorteren alles, wassen of poetsen het en brengen het naar een organisatie. Zij laten het het dan bij de juiste mensen terecht komen. Het is een erg intensief werk, maar wel eentje waar we een enorm veel voldoening uit halen.”

Versterking gezocht

Het enige probleem is dat de organisatie mensen tekort komt. “Op dit ogenblik is het inderdaad heel veel puzzelen”, gaat Nono verder. “Met slechts vier paar handen, die dit allemaal doen op vrijwillige basis en na hun dagtaak, kunnen we ook maar zoveel werk aan. We verwelkomen dan ook maar al te graag nieuwe vrijwilligers die zich voor de minderbedeelden willen inzetten. Daarnaast zijn we ook steeds op zoek naar specifieke items zoals bed- en badlinnen, speelgoed, schoenen en fietsen. Het zijn de zaken die erg moeilijk bij hulporganisaties raken, dus daar leggen we dan ook de nadruk op.

Ook de plaats wordt een knelpunt. We blijven nog steeds werken vanuit onze kelder en zolder, maar dat brengt ook beperkingen met zich mee. Mochten we een meer praktische ruimte vinden, dan kunnen we onze activiteiten ook gaan uitbreiden naar organisaties buiten Menen. Ik sta dan ook open voor mensen die ideeën of suggesties kunnen aanbrengen”, besluit Nono.

Wie het collectief Collect4Poor wil helpen, sponsoren of wil steunen, kan hiervoor terecht bij Nono Brévière. Via mail op breviere.a@skynet.be of op het nummer 0472 73 81 31

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier